fbpx

Το «Άρωμα γυναίκας»… εμπιστεύτηκαν οι ψηφοφόροι στην αυτοδιοίκηση

by Manifesto

Αποκωδικοποιώντας ακόμα ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, αναδεικνύονται δύο νέα κυρίαρχα στοιχεία. Το πρώτο αφορά στην στήριξη των δημοτών προς τους γαλάζιους υποψηφίους και το δεύτερο στην εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, στο αποκαλούμενο ως «ασθενές φύλο». Οι υποψήφιες γυναίκες, κυριολεκτικά σάρωσαν, κόβοντας το νήμα με αριθμό σταυρών που σίγουρα θα μπορούσαν να «ζηλέψουν» ακόμα και υποψήφιοι –ανά περιοχή- βουλευτές. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει το δεδομένο ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε –εκτός από την Κρήτη- γεγονός που σημαίνει πως η ΝΔ βαδίζει με αισιοδοξία, στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Της Άντζελα Πεΐτση

Το κλίμα προς την σημερινή κυβέρνηση άλλαξε, οι πολίτες εμπιστεύτηκε τους αποκαλούμενους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς υποψηφίους τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους, ανά την Ελλάδα.

Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γαλάζια κυριαρχία όπως «αυτή» ξεκάθαρα αποτυπώθηκε τόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και ευρωεκλογών, της 26ης Μαΐου 2019.

Η κάλπη επεφύλαξε ρεκόρ ψήφων για κάποιους υποψήφιους που έκοψαν πρώτοι το νήμα και πανηγύρισαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές Εκλογές και την Κεντρική Μακεδονία, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σάρωσε με τους υποψηφίους που στελέχωσε τον συνδυασμό του.

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Βούλα Πατουλίδου με 41.761 σταυρούς. Ακολουθούν οι κ. κ. Κώστας Γιουτίκας με 25.893, Δημήτρης Ασλανίδης με 23.080, Άγγελος Χαριστέας με 21.432 και Στάθης Αβραμίδης με 20.306.

Η προτίμηση των Θεσσαλονικέων ήταν ξεκάθαρη. Η αθλήτρια που χάρισε στιγμές υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες εξελέγη πανηγυρικά και αναμφισβήτητο γεγονός, πως την καθιστά ως πρωτοπόρα. Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της Προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Ν. Θεσσαλονίκης, αφού η αποτίμηση του έργου της, καταγράφει επιτεύγματα στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητεία της.

Στη μάχη για την περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα με τον Συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, πρώτη στον βόρειο τομέα αναδείχτηκε η Λουκία Κεφαλογιάννη με 13.672 σταυρούς, στη Δυτική Αττική ο Ελευθέριος Κοσμόπουλος και στον κεντρικό τομέα η Ελένη Αβραμόπουλου. Όπως έλεγαν γαλάζιοι παράγοντας, ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος στους ψηφοφόρους του κ. Πατούλη που είδαν τη νίκη του, ως προάγγελο της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ρεκόρ σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Αγοραστός πήρε την εντολή να συνεχίσει το έργο του όπως επίσης, και οι δύο από τους Αντιπεριφερειάρχες του, οι οποίοι κυριολεκτικά, σάρωσαν σε σταυρούς. Μάλιστα, αν κάποιος αναλογιστεί το υψηλό ποσοστό και πάντα αναλογικά με το -σαφώς μικρότερο- εκλογικό σώμα των περιφερειακών ενοτήτων, σε Μαγνησία και Τρίκαλα, αυτό μεταφράζεται σε τεράστια επιτυχία.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, Χρήστος Μιχαλάκης, ήταν μακράν ο πρώτος από τους εκλεγμένους συμβούλους στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, «κόβοντας» το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης, με 33.738 ψήφους.

Πρώτη στον Νομό Μαγνησίας και με μεγάλη διαφορά, αναδείχτηκε η κα Δωροθέα Κολυνδρίνη-Χαλαστάρα αγγίζοντας τους 20.000 σταυρούς. Η πολιτικός σάρωσε στον Βόλο και τις Βόρειες Σποράδες, με τον συνδυασμό του γαλάζιου υποψήφιου Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού. Αυτονόητο, λοιπόν, για τους γνώστες πως θα συνεχίσει για ακόμη μία τετραετία το έργο της που έχει αναγνωριστεί από τους συντοπίτες της.

Στις παραπάνω περιπτώσεις των επιτυχημένων γυναικών, που ψηφίστηκαν μαζικά από τους πολίτες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και γιατί όχι μελλοντικά και στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 16 γυναίκες που κατάφεραν να εκλεγούν πανελλαδικά.

Νίκη σημείωσε ακόμη μια γυναίκα στις περιφερειακές εκλογές, και αναφερόμαστε στην εκλογική μάχη στα Ιόνια νησιά. Στα «μαγικά» Επτάνησα κέρδισε η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, γεγονός που ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές, ως ακόμα ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Τέλος, επισημαίνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μία υποψήφιες για τη δημαρχία ενώ ταυτόχρονα, σε 208 δήμους της χώρας καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Συνολικά 17 γυναίκες -έναντι των 15 το 2014- θα αναλάβουν το τιμόνι κάποιου δήμου στη χώρα. Οι δήμοι με άρωμα γυναίκας βρίσκονται κυρίως σε νησιά όπου και αναδείχθηκαν επτά διεκδικήτριες. Αξιοσημείωτο είναι ταυτόχρονα, το γεγονός πως τρεις γυναίκες εκλέχθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, εκείνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την μάχη στους δήμους στους οποίους ήταν υποψήφιες, ανέρχονται στις τρεις.

Ταυτόχρονα, νευραλγικές θέσεις στους δήμους, αναλαμβάνουν οι γυναίκες, όπως είναι και οι αντιδημαρχίες. Η κα Δώρα Σαρρή – Παπακυρίλου, η αντιδήμαρχος Πάρου, εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο Δήμο Πάρου. Συγκέντρωσε 540 σταυρούς, κόβοντας το νήμα ως η πρώτη από τις συνυποψήφιές της και δεύτερη στο σύνολο του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στη πράξη» του επικεφαλής και Δημάρχου, Μάρκου Κωβαίου.

Η ίδια, μετά τη νέα της εκλογική επιτυχία, δήλωσε στο «Manifesto»: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επανεκλογή μου, για 2η συνεχόμενη φορά, στον Δήμο Πάρου. Η εκλογή μου στη δεύτερη θέση, με 540 ψήφους, δείχνει την αγάπη των Παριανών στο πρόσωπό μου και την εμπιστοσύνη τους στο έργο που παρήγα ως Αντιδήμαρχος από το 2014, όταν και πρωτοεκλέχθηκα. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, όλους τους υπέροχους ανθρώπους του νησιού μας, ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους, σε κάθε πρόβλημα και αγωνία, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ από καρδιάς, σε όλους όσους με τίμησαν με τη ψήφο τους καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή μου».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα