Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη, και τα Καμένα Βούρλα, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για την αναβίωση της λουτρόπολης, ήταν οι δύο πρώτοι σταθμοί του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Οι παρεμβάσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβίωση της επιβατικής και εμπορικής κίνησης. Οι θέσεις ελλιμενισμού θα αυξηθούν σε έξι, από δύο που είναι σήμερα, ενώ ο χερσαίος χώρος του λιμανιού θα επεκταθεί κατά 3.745 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτει ποιοτικές, σύγχρονες υποδομές για την υποδοχή ταξιδιωτών. Το νέο λιμάνι θα έχει έκταση 6.815 τμ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποδεχτούν επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων και υδροπτέρυγα, βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων. Παράλληλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της περιοχής και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως οι Δελφοί.

Χάρη στα νέα λιμενικά έργα θα αυξηθεί, επίσης, η προστασία και θα βελτιωθούν οι παροχές του γειτονικού αλιευτικού καταφυγίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινότητα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το επενδυτικό σχέδιο για τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων αποβλέπει στην επανένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη και στην ανάδειξή της εκ νέου σε προορισμό για δραστηριότητες που συνδέονται με την ευεξία.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Mitsis Hotels Σταύρο Μήτση και την Πρόεδρο Χριστίνα Μήτση. Ενημερώθηκε για τα έργα, που θα γίνουν στο πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης που υπογράφηκε έπειτα από διαγωνισμό ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον πλειοδότη όμιλο Μήτση. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αξιοποίηση ιστορικών εγκαταστάσεων της λουτρόπολης και τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων μονάδων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον» και του επίσης εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», ανακαίνιση του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης», διατήρηση του ξενοδοχείου «Γαλήνη» με προδιαγραφές επιπέδου 5 αστέρων, αξιοποίηση και αναβάθμιση της αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής «Γεωργαλά», καθώς και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων, στάθμευσης οχημάτων και περιμετρικού δακτυλίου για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Φθιώτιδας της ΝΔ Ελένη Μακρή και Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης.

Επίσκεψη στην Έκθεση Λαμίας και στο Κλειστό Κολυμβητήριο

Επίσης ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα για τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.    Πρόκειται για τον χώρο της Έκθεσης Λαμίας, όπου σε ένα ακίνητο 160 περίπου στρεμμάτων προχωρούν οι διαδικασίες ανάπλασης του χώρου και δημιουργίας σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για ένα έργο που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση χρηματοδοτείται τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ αλλά και το ΥΜΕΠΕΡΑ με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ και εξελίσσεται αυτή την περίοδο. Η δεύτερη φάση θα εξελιχθεί αμέσως μετά, όπου κι άλλα ακίνητα του Δήμου Λαμιέων θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό πόλο.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Λαμίας Θύμιο Καραΐσκο ότι ήδη οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το κλειστό κολυμβητήριο της Λαμίας που κατασκευάζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Συνάντηση  με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας

Ακολούωθς ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκ Συμεών.  Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Διοικητικό και Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις κοινωνικο-προνοιακές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την καθημερινότητα της ηγεσίας της Μητρόπολης και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός», του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της «Αποστολής», όπως επίσης και του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Επισκέφθηκε το «Αποθετήριο Αγάπης», που είναι ένα logistic που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη ενώ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε και η ομάδα Μουσικής Αγωγής που αποτελείται από ανήλικους πρόσφυγες από το Κέντρο των Θερμοπυλών. Ο πρωθυπουργός είχε την δυνατότητα να μιλήσει με τα διάφορα στελέχη της Μητρόπολης, ενώ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών χαρακτήρισε «τιμή για την Μητρόπολη την επίσκεψη του πρωθυπουργού», σημειώνοντας πως «στο πρόσωπό σας υποδεχόμεθα όχι απλώς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον έχοντα την δημοκρατική εντολή από τον ελληνικό λαό να ασκεί στην αγαπημένη μας πατρίδα το διακόνημα του πρωθυπουργού, του πρώτου δηλαδή υπηρέτη πάντων, μέσα στην συντεταγμένη Ελληνική Δημοκρατία», όπως είπε.

Μάλιστα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας έσπευσε να σημειώσει ότι «η Μητρόπολη Φθιώτιδας στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις και έργα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην βοήθεια για τα παιδιά της Ουκρανίας και στην βοήθεια για τους σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας και για κοινωνικές ομάδες, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά, υπερήλικες, κάνοντας λόγο κυρίως για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που έχει η Μητρόπολη. «Δεν είναι ένα έργο του Επισκόπου Συμεών αλλά είναι έργο και καρπός συνεργασίας όλων μας, αποτέλεσμα συλλογικότητας, κοινωνικότητας, κοινοτικότητας και συναλληλίας κλήρου λαού και τοπικών υπευθύνων», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας.

Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα που υλοποιεί η Μητρόπολη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και με άλλους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπουργεία, ενώ ευχαρίστησε για την διευθέτηση του θέματος κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων των εφημερίων και για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας πρόσφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την έκδοση της ομιλίας του Αποστόλου Παύλου που εκφώνησε στον Άρειο Πάγο στην Πνύκα «Άγιος Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών», όπως επίσης και ένα λεύκωμα με φωτογραφικό αφιέρωμα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ορφανών παιδιών από την Ουκρανία, που υλοποιεί η Μητρόπολη Φθιώτιδας στις εγκαταστάσεις της, οι οποίες είναι συγχρόνως και παιδικές κατασκηνώσεις στο Καινούριο των Καμένων Βούρλων.

Τέλος ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το υπό ανέγερση Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, οι εργασίες στο οποίο εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης δεν έκρυψε την έκπληξή του και τον θαυμασμό του σε σχέση με τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες της Μητρόπολης, σημειώνοντας ιδιαίτερα την φιλοξενία των παιδιών από την Ουκρανία, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί σε Τουρκία και Συρία με τους σεισμούς. «Έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ από πολύ κοντά το σπουδαίο έργο της Μητρόπολης Φθιώτιδας», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν παρούσα η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, όπως επίσης ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό-κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές κ. Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή Θεοδώρου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λαμίας κ. Θύμιος Καραΐσκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ