Την παράταση της τουρκικής Navtex προανήγγειλε η Γενί Σαφάκ

by news

Την παράταση της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία προανήγγειλε με σημερινό της δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. «Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν. Το Oruc Reis, που έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4 χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή, σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15 χιλιομέτρων στο τέλος του έργου».

Ως «πόλεμο ψυχολογικών επιχειρήσεων με σκοπό τη φθορά της ελληνικής πλευράς» χαρακτήρισε τις τουρκικές δράσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στο MEGA.Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α., η τρέχουσα κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1974, ενώ όπως είπε, η στόχευση της Άγκυρας είναι διττή.

«Η Τουρκία επιδιώκει να μας φέρει μεταξύ δύο άσχημων εξελίξεων: Είτε ενόψει ενός πολέμου, που και η ίδια η Τουρκία δεν επιθυμεί, είτε εμπρός ενός συμβιβασμού, που θα είναι επιζήμιος για τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενέργεια που αποκάλεσε «πολεμική εισβολή και κατοχή εδάφους».

Ως εκ τούτου, ο αντιστράτηγος, υποστήριξε, πως εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης, όπως επιδιώκει η γείτονα, μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο, «προσχεδιασμένο» από πλευράς Άγκυρας.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της επέκτασης των 12 μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, επισήμανε πως θα ήταν «κίνηση ρίσκου» να γίνει αυτό το διάστημα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα