Είναι μια επέτειος θλιβερή η 7η Οκτωβρίου, που θυμίζει τη διαφορά του εκπολιτισμένου ανθρώπου από τον αποκτηνωμένο. Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα που κάποιοι μισαλλόδοξοι αποφάσισαν να «πνίξουν» για άλλη μια φορά στο αίμα την πολύπαθη Μέση Ανατολή, θέτοντας σε κίνδυνο και την παγκόσμια ειρήνη. Αιφνιδιαστικά, μια ορδή τρομοκρατών εισέβαλε στο Νότιο Ισραήλ, σπέρνοντας την καταστροφή. Ακολούθησαν δολοφονίες αμάχων εν ψυχρώ, βιασμοί, πυρπολήσεις και πλιάτσικο. Η απόλυτη αποϊεροποίηση της ανθρώπινης ζωής. Λες και γύρισε η ανθρωπότητα 500 χρόνια πίσω.
Ο ΟΗΕ δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ως οργανισμός έχει διαχρονικά αποτύχει και δη παταγωδώς στον ρόλο που του επιφυλάχθηκε. Ο δε γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει χαρακτηριστεί στο Ισραήλ «ανεπιθύμητο πρόσωπο» · χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να υποστηρίξει τον σοσιαλιστή πολιτικό. Δεν είναι τυχαίο πάντως που οι περισσότεροι Αραβες δεν θέλουν πλέον πάρε-δώσε με τη Χαμάς, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά (βλ. Αίγυπτος, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων) να υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Γάζα. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, δεν επιτρέπουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Ανοιχτή πληγή
Η βάρβαρη επίθεση της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.250 συνανθρώπους μας, αρκετοί εκ των οποίων υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι εικόνες της φρίκης με οπλοφόρους να πανηγυρίζουν πάνω από σορούς νεκρών θα στοιχειώνουν για πάρα πολύ καιρό όλους μας. Απήχθησαν 251 άτομα (κι εδώ υπάρχουν αρκετοί υπήκοοι τρίτων χωρών), εκ των οποίων 97 ακόμη κρατούνται από τους τρομοκράτες και αναζητούνται από τους Ισραηλινούς. Μεταξύ των ομήρων συγκαταλέγεται και ένα μωρό μόλις 1,5 έτους σήμερα, ο Κφιρ Μπίμπας, που απήχθη από το κιμπούτζ Νιρ-Οζ. Αναζητείται και ο αδερφός του Αριελ Μπίμπας, 4,5 ετών, ο οποίος επίσης απήχθη. Οι γονείς τους, Γιάρντεν και Σίρι, δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς. Το ισραηλινό σύνθημα «BRING THEM HOME NOW» αντηχεί εκκωφαντικά σε όλη την οικουμένη. Υπόψη ότι κρατείται στη Γάζα και αριθμός Ισραηλινών ομήρων που αναζητούνται εδώ και μια δεκαετία. Μεταξύ των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς συγκαταλέγονται και οι νεαρές δημοσιογράφοι Σέι Ρέγκεβ (εργαζόταν στην εφημερίδα «Maariv») και Αγιελέτ Αρνίν (εργαζόταν στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ). Η δε εικόνα της σορού της νεαρής Γερμανίδας Σάνι Λουκ, πάνω στην καρότσα οχήματος των τρομοκρατών, θα αποτελεί για πάντα μια υπενθύμιση για το με ποιους έχει να κάνει ο πολιτισμένος κόσμος.
Η επίθεση των ισλαμιστών είχε ως στόχο αρχικά το ανοικτό μουσικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής (τρανς) μουσικής Supernova, όπου έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των τρομοκρατών 364 νέοι άνθρωποι κι απ’ όπου απήχθησαν 40 άτομα. Χτυπήθηκαν επίσης βαρύτατα κιμπούτζ και οικισμοί που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Γάζα. Οι επιτιθέμενοι συνάντησαν σφοδρή αντίσταση στο κιμπούτς Νιρ-Αμ, όπου η άμυνα εκεί πρόλαβε να οργανωθεί αποτελεσματικά, αποτρέποντας μετά από πολύωρη μάχη τα χειρότερα. Την επίθεση στο Ισραήλ κατά αμάχων ακολούθησαν ανακοινώσεις της Χαμάς, η οποία, βλέποντας τον διεθνή αντίκτυπο, προσπάθησε αρχικά να αποποιηθεί την ευθύνη. Φυσικά, τα πλάνα που μεταδόθηκαν δεν άφηναν αμφιβολίες για τους δράστες, οι οποίοι άλλωστε αναγνωρίστηκαν. Η δε Παλαιστινιακή Αρχή υπονόμευσε οριστικά το εναπομείναν κύρος της, προσπαθώντας αρχικά να καλύψει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, λέγοντας ότι δεν ευθύνονται οι ισλαμιστές.
Οι μάσκες έπεσαν
Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023 εξόργισε τη διεθνή κοινότητα. Ομως, τα γεγονότα ανέδειξαν σε πολλούς εξ ημών και το σκότος που κρύβεται στους κόλπους κάποιων θυλάκων μισαλλοδοξίας, θρησκευτικής και ιδεολογικής, στην παγκόσμια κοινότητα. Μας θυμίζει η 7η Οκτωβρίου και ποιοι προσπάθησαν να «δικαιολογήσουν» τις ενέργειες των τρομοκρατών, όπως έκαναν κάποιοι, είναι η αλήθεια, στην academia της Δύσης (βλ. πανεπιστήμια Ivy League στις ΗΠΑ). Μια academia που, βλέποντας τις συνέπειες της απαξίωσης στα μάτια του κοινού άλλοτε κραταιών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ελέω του αντισημιτισμού που φωλιάζει εκεί, προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Χρειάστηκε φυσικά να απομακρυνθούν οι επικεφαλής μεγάλων πανεπιστημίων, που είτε έριξαν λάδι στη φωτιά με εξωφρενικές τοποθετήσεις είτε ολιγώρησαν ενώπιον του ξεσπάσματος του αντι-ισραηλινού μίσους στα campus.
Είδαμε όμως επίσης πως ο εβραϊκός λαός, που μάτωσε τόσο πολύ στο διάβα της ιστορίας, μπορεί να βρει το κουράγιο και να αντιμετωπίσει –για λογαριασμό όλων μας στη Δύση και δη με φοβερή αποτελεσματικότητα τους διάφορους τρομοκράτες που τον απειλούν.