Η ολλανδική κυβέρνηση εργάζεται για να τερματίσει όλες τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Rob Jetten.

«Η Ολλανδία σταμάτησε να υπογράφει νέες συμβάσεις για εισαγωγές LNG από τη Ρωσία φέτος και εργάζεται για να κλείσει προϋπάρχουσες συμβάσεις», είπε σε συνέντευξη του στο γραφείο του στη Χάγη.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ρωσική ορυκτή ενέργεια στο σύστημά μας και έχουμε πετύχει στον άνθρακα, το φυσικό αέριο αγωγών και το πετρέλαιο», είπε ο Jetten. «Έχουμε πολλές συνομιλίες με εταιρείες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να καταργήσουν σταδιακά προϋπάρχουσες συμφωνίες LNG», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι προκάλεσε μια ιστορική ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με τον προμηθευτή Gazprom PJSC να περιορίζει τις περισσότερες προμήθειες αγωγών στην περιοχή εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Η Ευρώπη για να καλύψει το κενό βασίστηκε στις εισαγωγές LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και από τη Ρωσία, τον πρώην βασικό προμηθευτή του φυσικού αερίου.

Τώρα, ορισμένες χώρες προσπαθούν να τερματίσουν αυτούς τους δεσμούς με τη Μόσχα.