Έτοιμοι να πατήσουν το «κουμπί» για την εφαρμογή υβριδικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μικρότερης διάρκειας είναι οι προμηθευτές ενέργειας, περιμένοντας την έκβαση της μάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής και της Φυσικό Αέριο για το «άχρωμο» τιμολόγιο.

Η αγορά φαίνεται να έχει ωριμάσει πολύ γρήγορα και εμφανίζεται έτοιμη να εξελίξει τα τιμολόγια και να δημιουργήσει και νέες κατηγορίες προϊόντων, ανατρέποντας την χρωματική αρμονία της ΡΑΑΕΥ.

Η σύγκρουση για το ρεύμα είναι πλέον μετωπική καθώς αργά το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου «έφυγε» από την ΡΑΑΕΥ επιστολή προς τη Φυσικό Αέριο, με την οποία της ζητά να αποσύρει το προϊόν οκτάμηνης διάρκειας που λάνσαρε για πρώτη φορά την προπερασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την αντίδραση της μητρικής εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστα Ξιφαρά.

Η Φυσικό Αέριο έχει τινάξει «την μπάνκα στον αέρα» με το φθηνότερο τιμολόγιό της, και έχει διαθέσει ήδη το 1/3 της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αγοράσει και όλα δείχνουν ότι θα «ξεπουλήσει» έως τα τέλη του μήνα. Κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 12.000 πελάτες για τον Γενάρη μόνο από το πρόγραμμα «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», το οποίο διαθέτει την φθηνότερη τιμή της κιλοβατώρας στα 12,3 λεπτά, σταθερή για 8 μήνες και όλο το 24ωρο, με μηνιαίο πάγιο 9 ευρώ.

«Ας μας καλέσουν σε ακρόαση»

Με την επιστολή που απέστειλε στην εταιρεία η ΡΑΑΕΥ, ζητά, μεταξύ άλλων από την Φυσικό Αέριο να επικοινωνήσει με κάθε έναν από τους πελάτες της και να τους ζητήσει να επιλέξουν σε ποιο άλλο τιμολόγιο επιθυμούν να μεταπηδήσουν. Αρμόδιες πηγές της Φυσικό Αέριο, τονίζουν στο newmoney, ότι η εταιρεία αδυνατεί να ευθυγραμμιστεί με τις προτροπές της Αρχής, σεβόμενη την πιστή πελατειακή της βάση αλλά και τους νέους πελάτες που την έχουν επιλέξει.

Όπως αναφέρει, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να στείλει τις απόψεις της στον Ρυθμιστή και θα ζητήσει να περάσει από ακρόαση για να εξηγήσει τις θέσεις της, έχοντας ήδη θετική γνωμοδότηση από νομικό γραφείο με εξειδίκευση στον τομέα της ενέργειας.

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής αναφέρουν ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή, χωρίς να προκαλείται σύγχυση στην αγορά.

Όπως τονίζουν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης μεικτού τιμολογίου (σταθερού για ένα διάστημα και κυμαινόμενου στη συνέχεια), σημειώνοντας ότι στα τιμολόγια αυτά (σε αντίθεση με τα σταθερά) ο καταναλωτής δεν χρεώνεται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Το προϊόν της Φυσικό Αέριο, αναφέρουν δεν υπάγεται σε καμία κατηγορία από αυτές που έχει ορίσει η ΡΑΑΕΥ.

Ο κώδικας όπως επισημαίνεται προβλέπει μικρότερης διάρκειας σταθερής χρέωσης τιμολόγια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος και το ζητήσει ο ίδιος ο πελάτης (π.χ για ένα φοιτητή που θέλει σταθερό πρόγραμμα για την ακαδημαϊκή περίοδο).

Στη ΡΑΑΕΥ εκτιμούν ότι αν η Αρχή «κλείσει τα μάτια» στα όσα εκτυλίσσονται στην αγορά (σ.σ ελέγχει άλλες τρεις εταιρείες για το χρόνο ανακοίνωσης των εκπτώσεων κ.α), κινδυνεύει να ακυρωθεί η ομαδοποίηση των τιμολογίων, η οποία για να διαφοροποιηθεί απαιτείται αλλαγή του κώδικα προμήθειας που πρέπει να κάνει το ΥΠΕΝ.

Τι λέει η «Φυσικό Αέριο»

«Το προϊόν που έχουμε διαθέσει στην αγορά είναι ένα απόλυτα διαφανές τιμολόγιο με σαφής και ξεκάθαρους όρους που προσφέρει αξία στους καταναλωτές. Εγείρει ερωτηματικά η απόφαση της Αρχής να θέλει να αποσύρει το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς, το οποίο δεν έχει έκπτωση συνέπειας, κάτι που σημαίνει ότι την προσφερόμενη τιμή την πληρώνουν οι καταναλωτές σταθερά για οκτώ μήνες και ανεξάρτητα από την κατανάλωση» αναφέρουν στελέχη της.

Παράθυρο για αλλαγές

Τον πόλεμο τιμών, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση τιμών είναι ευπρόσδεκτη ακόμη και αν χρειαστεί να επιλεγεί μια διαφορετική χρωματική κατηγορία.

Ο Κώδικας Προμήθειας πρέπει να ερμηνεύεται προς όφελος του καταναλωτή, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι αν χρειάζεται αλλαγές, προκειμένου να ενσωματωθούν προϊόντα που δίνουν μικρότερες τιμές στους καταναλωτές, τότε αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Το γεγονός άλλωστε ότι εταιρείες όπως η Protergia και η Ελίν ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά ανάλογα τιμολόγια υβριδικής μορφής, σταθερής ή μικτής τιμολόγησης δείχνει ότι η αγορά εξελίσσεται.

«Η ΡΑΑΕΥ αξιοποίησε τους τέσσερις χρωματισμούς που έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια στην Αγγλία», λένε από την Φυσικό Αέριο. Προσθέτουν μάλιστα ότι η αγορά δείχνει έτοιμη να πάει στην επόμενη κλίμακα τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι ο ACER (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον τομέα του ηλεκτρισμού προτείνει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις και οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες στην αγορά. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην ΕΕ υπάρχουν συμβόλαια σταθερής χρέωσης από 3 μήνες έως 5 χρόνια.

Ο πόλεμος των προμηθευτών

Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται πλέον σε πόλεμο με την ΡΑΑΕΥ αλλά και τους άλλους προμηθευτές που πιέζουν για την απόσυρση του τιμολογίου από την αγορά, θεωρώντας ότι απέχει από τους όρους και τους κανόνες της ιερής «τετράδας» των χρωματικών τιμολογίων. Η διαμάχη για τις τιμές κλιμακώνεται 20 μέρες μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων και δείχνει να περνά σε νέα φάση για τις εταιρείες που αναζητούν την φθηνότερη τιμή αξιοποιώντας τις ευκαιρίες στα προθεσμιακά προϊόντα.

Η Φυσικό Αέριο αναφέρει ότι η Ρυθμιστική Αρχή πρέπει να προασπίσει τον ανταγωνισμό που ουσιαστικά δεν λειτουργούσε κατά την διετή ενεργειακή κρίση. Και να αφήσει την αγορά να δουλέψει ώστε να μοιραστούν τα μερίδια σε περισσότερες εταιρείες ώστε να πάψει ο δεσπόζων παίκτης να έχει το 75% των μετρητών της αγοράς.

Πηγή: newmoney.gr