Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως τα τσιγάρα», εκτός εάν η εταιρεία προσφέρει «αδιάσειστα» νέα αποδεικτικά στοιχεία για την προστασία των παιδιών.

Εάν η απαγόρευση προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος-ορόσημο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), τον περασμένο Αύγουστο.

Η Επιτροπή έδωσε προθεσμία στην TikTok έως την Τετάρτη για να «προβάλει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά», προτού λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τα μέτρα επιβολής.

Ο επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο «απέτυχε να αποδείξει» ότι το TikTok Lite, το οποίο ανταμείβει τους χρήστες για την παρακολούθηση κλιπ, συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία «τοξική».

Το TikTok προκαλεί προβλήματα στα παιδιά, λέει η ΕΕ

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η λειτουργία ανταμοιβής θα μπορούσε να ανασταλεί στο μπλοκ, εάν η TikTok δεν έδινε ικανοποιητική απάντηση στις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Ο Μπρετόν επισήμανε ότι η εφαρμογή ξεκίνησε στη Γαλλία και την Ισπανία αυτόν τον μήνα, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη έρευνα της DSA για την εταιρεία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, για άλλες ανησυχίες όσον αφορά την προστασία των παιδιών. Είπε ότι το TikTok χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη.

Η νέα εφαρμογή watch-and-get-rewarded προσφέρει στους χρήστες βραβεία, όπως κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή «Coins» του TikTok για πόντους που κερδίζουν μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Το TikTok Lite «εθιστικό όπως τα τσιγάρα»

Ο Μπρετόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το TikTok Lite «θα μπορούσε να είναι τοξικό και εθιστικό όπως τα τσιγάρα». Είπε ότι ενώ η κύρια εφαρμογή του TikTok προσφέρει στους χρήστες «διασκέδαση και μια αίσθηση σύνδεσης», «συνοδεύεται επίσης από σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά μας: εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, χαμηλή προσοχή».

Η TikTok έλαβε 24ωρη προθεσμία την περασμένη εβδομάδα για να παράσχει αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με τη νέα υπηρεσία Lite new, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα παιδιά να εθιστούν στην παρακολούθηση βίντεο.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις από την TikTok σχετικά με τις διασφαλίσεις κατά του εθισμού, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη υπό έρευνα σε σχέση με άλλες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των παιδιών.

«Ενώ αυτή η πρώτη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, η TikTok επέλεξε να λανσάρει το TikTok Lite, το οποίο […] δημιουργεί οικονομικά κίνητρα για να περνάτε περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας», ανέφερε.

Ο Μπρετόν έγραψε στο X: «Αν η TikTok δεν προσκομίσει πειστικές αποδείξεις για την ασφάλεια, κάτι που δεν έχει κάνει τώρα, είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα προσωρινά μέτρα της DSA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του "προγράμματος επιβράβευσης" του TikTok Lite».

Υπενθυμίζεται ότι το TikTok βρίσκεται αντιμέτωπο ακόμα και με ολική απαγόρευση στις ΗΠΑ.