Το προσεχές Σάββατο 25 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και λέμε η πρώτη διότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά τη διαδικασία για να θέσουν θέμα συναίνεσης την ώρα που τα ίδια αυτά κόμματα λειτούργησαν εκβιαστικά απαιτώντας την επιλογή προσώπου από την Κεντροαριστερά.

Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση, υπουργό του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, και ο ΣΥΡΙΖΑ τη Λούκα Κατσέλη, εκ των πρωταγωνιστών της… γέφυρας στο πλαίσιο της δημιουργίας… συνεταιρισμού με την Κουμουνδούρου επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων αφού, πέραν της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόταση έχει καταθέσει και η Νίκη.

Λόγω της στάσης πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ –που ούτως ή άλλως δεν έχει και την καλύτερη δυνατή προϊστορία σε θεσμικά ζητήματα, ειδικά στο θέμα του ΠτΔ– οι ψηφοφορίες θα είναι τουλάχιστον τέσσερις ώστε να καταστεί εφικτή η εκλογή με βάση τις προβλέψεις του συντάγματος.

Τα δεδομένα όμως είναι συγκεκριμένα: ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα λάβει τουλάχιστον 158 ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ και τους δύο ανεξάρτητους, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μάριο Σαλμά. Και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι την τελευταία ψηφοφορία που προβλέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Τάσος Γιαννίτσης και Λούκα Κατσέλη ξεκινούν ο μεν πρώτος με μια βάση 31 ψήφων, η δεύτερη με μια βάση 37 ψήφων, μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολύ ο καθένας τους να φτάσει μέχρι 39, άντε 40 ψήφους, με τη Λούκα Κατσέλη να δύναται να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ενώ η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην τρίτη με ό,τι αυτό σημαίνει για τον αρχηγό του –από σπόντα βέβαια– κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι δύο υποψήφιοι; Θα συνεχίσουν να μετέχουν στις ψηφοφορίες ή θα αποσυρθούν; Υπάρχει άραγε περίπτωση να αλλάξει κάτι; Να περιμένουν δηλαδή να βγουν νικητές σε αυτήν τη διαδικασία; Έχουν κάθε δικαίωμα φυσικά να επιλέξουν να συνεχίσουν και να μην αποσυρθούν. Όμως τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους; Πόσο θετικό είναι;

Και τα κόμματα που τους στηρίζουν τι θα πράξουν; Θα εμμείνουν σε αυτήν τη λογική που τελικά τους εκθέτει αφού επιβεβαιώνει ότι κινούνται με μικροκομματική τακτική. Και ας πούμε ότι ο τρίτος, όποιος και αν είναι, αποχωρεί. Θα δούμε μια… συνεργασία; Θα ψηφίσει π.χ. το ΠΑΣΟΚ τη Λούκα Κατσέλη που διεγράφη δύο φορές για να βρεθεί στη συνέχεια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και θα συμπράξει με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε ένα καθαρά θεσμικό ζήτημα;

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Τάσο Γιαννίτση αν αποχωρήσει η Λούκα Κατσέλη; Και άντε και ψηφίζει έναν υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη. Η Νέα Αριστερά τι θα πράξει; Θα επιλέξει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ μια προσωρινή σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ή τη διατήρηση της… επαφής με τη Νέα Αριστερά στην οποία υπολογίζει προκειμένου να επανέλθει στη θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης;

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν θα αλλάξει τίποτα. Αφού και με συμπράξεις τα κουκιά δεν βγαίνουν για τους δύο υποψηφίους αυτών των κομμάτων. Βγαίνουν βέβαια συμπεράσματα. Θα βγουν συμπεράσματα όμως και στην περίπτωση που συνεχίσουν απτόητοι και οι δύο στις ψηφοφορίες.

Πράγμα που δεν είναι απίθανο αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη ένας εξ αυτών, η Λούκα Κατσέλη, έφτασε στο σημείο να δώσει συνέντευξη για να προβάλει τον εαυτό της λες και πρόκειται για βουλευτικές ή εσωκομματικές εκλογές. Θέλησε να αναδείξει τα προσόντα της και να μειώσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα με συγκεκριμένες μάλιστα αναφορές. Το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο και ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ανοιχτό.

Οπότε τα συμπεράσματα δικά σας…