Την κρισιμότητα του χρόνου αντίδρασης στην περίπτωση που κάποιο παιδί έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς ανησυχία επικρατεί στους γονείς μετά τον θάνατο του 7χρονου από την εν λόγω λοίμωξη και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για ακόμα επτά παιδιά που βρέθηκαν θετικά. Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εξήγησε στον ΣΚΑΪ τα «γκρίζα» σημεία. Όπως είπε, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων σε μικρούς και μεγάλους ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.  Οι περισσότεροι μπερδεύονται γιατί, όπως εξήγησε, το μικρόβιο προσβάλει τις αμυγδαλές. Για τον λόγο αυτό απαιτείται άμεση κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep - test ώστε να εξακριβωθεί άμεσα αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο. Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ χορηγείται αντιβίωση για δέκα ημέρες και στη συντριπτική πλειοψηφία το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ο οποίος ενδέχεται όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να αποβεί μοιραίος (πχ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις). Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος ζήτησε την προσοχή των γονιών σημειώνοντας πως εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου, εξήγησε ότι πάντα υπήρχαν μικροβιακές λοιμώξεις που οδηγούσαν στο θάνατο από ανάλογα μικρόβια, όπως του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν όμως εξαλειφθεί λόγω εμβολίων.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, μιλώντας στο MEGA είπε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Επίσης, μπορεί να κάνει πνευμονία και μπορεί να κάνει και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή. Συνήθως το μικρόβιο το έχουν οι ενήλικες ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά. Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης. Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.