Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s σε BBB με σταθερές προοπτικές, σηματοδοτεί ένα ισχυρό βήμα προς την κανονικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δημιουργεί απτά οικονομικά οφέλη για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Νέο ορόσημο στην πορεία ανάκαμψης

Η θετική αξιολόγηση από την S&P δεν αποτελεί απλώς ένα συμβολικό «παράσημο» για την ελληνική οικονομία, αλλά και μια έμπρακτη επιβεβαίωση της ανθεκτικότητάς της μέσα στη διεθνή καταιγίδα. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στους λίγους που έχουν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται, ξεπερνώντας την ελάχιστη βαθμίδα (BBB-) και τοποθετούμενη ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά (BBB).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και αν οι παγκόσμιες προκλήσεις οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις, η Ελλάδα είναι καλύτερα θωρακισμένη απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους, με λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψει στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Τα 4 άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία

1. Χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο

Η αναβάθμιση μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτόκια για την έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων. Αν και μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους είναι ήδη σε σταθερά επιτόκια, η μείωση κατά 0,1%-0,2% στα νέα δάνεια μπορεί να εξοικονομήσει για το Δημόσιο 250-500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει μικρότερο βάρος για τους φορολογούμενους και περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους.

2. Έλξη νέων επενδύσεων

Η αναβάθμιση ανοίγει την πόρτα σε νέους επενδυτές, καθώς πολλά διεθνή επενδυτικά ταμεία τοποθετούν κεφάλαια μόνο σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα. Αυτό διευρύνει τη χρηματοδοτική βάση της χώρας, ενισχύει την αξιοπιστία της στις αγορές και μπορεί να φέρει άμεσα εισροές 1-2 δισ. ευρώ, δίνοντας ανάσα στην οικονομία.

3. Φθηνότερη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες

Η βελτιωμένη εικόνα του Δημοσίου έχει θετικό αντίκτυπο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν με μικρότερο κόστος – μείωση επιτοκίων κατά 0,1%-0,2% εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει έως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον τραπεζικό τομέα. Το όφελος αυτό μπορεί να περάσει έμμεσα και στους καταναλωτές μέσω χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

4. Ανατίμηση περιουσιακών στοιχείων

Η αναβάθμιση αναμένεται να ενισχύσει την αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου και των κρατικών ομολόγων. Αναλυτές προβλέπουν άνοδο 1%-3% στις μετοχές, ενώ τα ομόλογα μπορούν να αποδώσουν κέρδη έως και 1 δισ. ευρώ στους κατόχους τους.