Η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν 14 μήνες εναντίον της Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση στο Τόκιο που δεν κατονομάζει.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επίσης μετέδωσε πως οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβληθεί «απαγόρευση της εξαγωγής των περισσότερων ειδών στη Ρωσία». Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για το ζήτημα ενόψει της συνόδου κορυφής της G7.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας -που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7- είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν τον Μάιο, στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στη Χιροσίμα.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ ο Χιροκάζου Ματσούνο, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως η κυβέρνηση είναι ενήμερη, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη δυνητική επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Αυτό που είναι σημαντικό για να τερματιστεί η επίθεση της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό είναι η G7 να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά τις σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τη σθεναρή υποστήριξη στην Ουκρανία», περιορίστηκε να πει κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.