Συμφωνία και των δύο γονέων για την αλλαγή κατοικίας του παιδιού τους σε άλλη πόλη ή χώρα αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευσή του προβλέπει ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έως το τέλος του 2020 αναμένεται και το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.
Σε διαζύγιο καταλήγει ένας στους δυο γάμους και πάνω από 20.000 παιδιά το χρόνο είναι αντικείμενα διεκδίκησης ανάμεσα σε γονείς που δεν συμφωνούν ούτε για το πώς θα… χωρίσουν.
Το αποτέλεσμα είναι ένα στα 10 παιδιά να έχει απομακρυνθεί από τον έναν από τους δυο γονείς του. Η ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται εσπευσμένα, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, να ορίσει οτι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια, συνήθως ο πατέρας, θα έχει γνώμη για την πόλη ή τη χώρα που κατοικεί το παιδί του.
«Άν έχουμε να κάνουμε με επιμέρους αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ζητήματος, δεν είναι σε σωστή βάση, με την έννοια ότι επικυρώνει το καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας. Είναι ένα βηματάκι αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα» σχολίασε ο Κώστας Καρακώστας, νομικός εκπρόσωπος της ομάδας «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Διακαιώματα του Παιδιού».
Ο Kώστας Καρακώστας ανέφερε ότι «το πρόβλημα έτσι όπως αναδεικνύεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα που δυστυχώς τρέχει ενώ η νομοθεσία μένει πίσω, είναι ότι περισσότερο οι πατεράδες αλλά και αρκετές μαμάδες αποξενώνονται απο την καθημερινότητα του παιδιού τους και πρακτικά δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε πληροφορίες για την υγεία του ή για το πως τα πάει στο σχολείο».
Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε συμμόρφωση με σειρά οδηγιών και συστάσεων από ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.
«Η συμμόρφωση δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή κοινή ανατροφή. Δεν υπάρχει αποκλειστική επιμέλεια, έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» τόνισε ο Γιάννης Παπαρηγόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής «Συνεπιμέλεια».
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζονται οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και το νομοσχέδιο που έχει αναγγελθεί ως θέσπιση της συνεπιμέλειας αναμένεται έως το τέλος του 2020.
Πηγή: ert.gr