«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις. Ομορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία…». Με αυτόν τον στίχο ο 34χρονος αντιναζιστής και ακτιβιστής μουσικός Killah P ή, κατά κόσμον, Παύλος Φύσσας τραγούδησε την προφητεία του τέλους της ζωής του, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τα τάγματα εφόδου και την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Εντεκα χρόνια πέρασαν από εκείνο το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, όταν ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε έξω από καφενείο στην Αμφιάλη από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία μάλιστα, εκείνη την περίοδο, με την ψήφο του ελληνικού λαού, είχε εισέλθει και στο κοινοβούλιο.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής έστησαν ενέδρα θανάτου στον 34χρονο μουσικό που... ενοχλούσε με τους στίχους και την αντιναζιστική του δράση. Και τα κατάφεραν. Ο Παύλος Φύσσας ήταν νεκρός. Εκτελεστής ο 45χρονος χρυσαυγίτης.

Βουλευτικός μανδύας

Εκείνες τις ημέρες η φασιστική βία είχε ενταθεί. Καθημερινά ήταν τα περιστατικά στις γειτονιές της Αθήνας, που οι χρυσαυγίτες, με τον... μανδύα του βουλευτή, «πουλούσαν» δήθεν προστασία και δρόμο αντίστασης στους πολίτες απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές. Η δολοφονία Φύσσα ήταν το επιστέγασμα της τρομοκρατίας και της βίας των ναζιστών. Ολα τα πολιτικά κόμματα -ακόμη και η ίδια η Χρυσή Αυγή- εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της δολοφονίας Φύσσα.

Ενα πανό με το σύνθημα «πίσω φονιάδες» είχε αναρτηθεί στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας και το οποίο έγινε σημείο συνάντησης και σύμβολο κάθε αντιναζιστικής δράσης. Επεισοδιακές ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ βίαιη επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, όταν επιχείρησε να παραστεί στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

«Εντάξει, καθαρίσαμε»

Η παρέα του αντιφασίστα μουσικού, μετά το τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν, βγήκε από το καφενείο και βρέθηκε αντιμέτωπη με τους χρυσαυγίτες στη λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη. Το σύνθημα δόθηκε και το τάγμα εφόδου κατέφθασε για να τελειώσει μία και καλή με τον... ενοχλητικό Παύλο Φύσσα.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με τις περιγραφές μαρτύρων, μπήκε ανάποδα στην Παναγή Τσαλδάρη, σταμάτησε και μαχαίρωσε τον 34χρονο. «Εντάξει, καθαρίσαμε, πάμε να φύγουμε». Με αυτήν τη φράση αποχώρησε το τάγμα εφόδου. Δεκαοκτώ λεπτά αργότερα έφθασε το ασθενοφόρο…

Μια γυναίκα αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν η μόνη που αντέδρασε άμεσα και συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, αφού η… νωχελική αντίδραση των αστυνομικών που είχαν ειδοποιηθεί για τον… καβγά στη λεωφόρο Π. Τσαλδάρη δεν απέτρεψε το φονικό.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την οργανωμένη αιματηρή επίθεση εναντίον αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα, μια άλλη γειτονιά του Πειραιά, το Κερατσίνι, μπήκε στη δίνη των αιματηρών γεγονότων. Η αστυνομία έχει ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Ρουπακιά, για να αποκαλυφθεί η αλληλουχία των συνεννοήσεων και των κινήσεων, που οδήγησαν στην εν ψυχρώ δολοφονία.

Εγκληματική οργάνωση

Ο Ρουπακιάς δεν δρούσε μόνος του, εκτελούσε εντολές που έρχονταν από την ηγεσία του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Τον Σεπτέμβριο του 2013 συλλαμβάνεται ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος. Στο πόρισμα-καταπέλτη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγράφεται η συμμετοχή στελεχών σε ανθρωποκτονίες και δολοφονικές απόπειρες και η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται και επίσημα εγκληματική οργάνωση.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, σε μια ιστορική δίκη, η απόφαση είναι σαφής: Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής ήταν προσχεδιασμένες και εκτελεσμένες ενέργειες από την ηγεσία και τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που στη... μαρκίζα έφερε την ένδειξη «Χρυσή Αυγή – πολιτικό κόμμα».