Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να του δίνουν μονοψήφιο ποσοστό, καθώς μετά τις νέες παραιτήσεις έχει λιγότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο συμβαίνει ένα παράδοξο: Το κόμμα θα συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, δηλαδή θα λαμβάνει χρήματα σαν να είναι ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλη η φασαρία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα διάσπαση, γίνεται για το ποιος θα διαχειρίζεται αυτήν την χρηματοδότηση, η οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητη: Πρόκειται για περίπου 2,8 εκατομμύρια ετησίως, ήτοι απομένουν ακόμη 8,4 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν στο κόμμα, εφόσον βέβαια οι βουλευτικές εκλογές γίνουν στην ώρα τους. Τα χρήματα αυτά μπορεί να μην φτάνουν να καλύψουν τα κομματικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως τα καλύψουν τις ζημιές των κομματικών μέσων, ωστόσο είναι ένα τεράστιο κονδύλι για τον νέο πρόεδρο, καθώς θα μπορεί με μια σχετική άνεση να κάνει εκστρατεία, να προωθεί τις θέσεις του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης, να προσλαμβάνει συμβούλους και ούτω καθεξής. Κάτι που για παράδειγμα θα δυσκολευτεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άλλωστε ίσως πολύ σύντομα να έχει θέματα με την οικονομική εισαγγελία για το πόθεν έσχες του. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Νέα Αριστερά, αφού διαθέτει περιορισμένους πόρους, ακόμα κι αν τα περισσότερα στελέχη της εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδιάζουν να θέσουν ενστάσεις για τη χρηματοδότηση

Πριν καλά καλά συμβεί η νέα διάσπαση, τόσο η πλευρά Κασσελάκη όσο και η πλευρά της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, έριχναν κατηγορίες μεταξύ τους σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, μόλις τελειώσει με τα διαδικαστικά του νέου κόμματος και τις προσχωρήσεις βουλευτών, σκέφτεται να θέσει θέμα για την κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε προβεβλημένο στέλεχος που είναι έτοιμο να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ηθικό ένα κόμμα που βίωσε δύο διασπάσεις, με τα περισσότερα γνωστά του στελέχη που έχουν εκλεγεί με αυτό στις βουλευτικές εκλογές να έχουν αποχωρήσει και επιπλέον να εμφανίζει ανύπαρκτη δημοσκοπική δύναμη και διαλυμένη κοινοβουλευτική ομάδα, να λαμβάνει κανονικά χρηματοδότηση ως αξιωματική αντιπολίτευση ενώ άλλα κόμματα να λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσά. 

Πάντως το ζήτημα είναι περισσότερο ηθικό και προφανώς ως τέτοιο θα το αναδείξει η πλευρά Κασσελάκη, καθώς νομικά δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να μπορεί συμβεί κάτι για να περιοριστεί η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη βέβαια ούτε τα συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια που δικαιούται το κόμμα τα επόμενα έτη δεν μπορούν να σώσουν τα κομματικά μέσα και ο νέος πρόεδρος θα αναγκαστεί να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια και μάλιστα από το κρατικό ταμείο, με τις ψήφους ανθρώπων που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ένα θέμα που εκνευρίζει ιδιαίτερα την ομάδα του έκπτωτου προέδρου. Για την ώρα ο Νίκος Παππάς με τις μηχανορραφίες του κατάφερε να παραμείνει η κρατική χρηματοδότηση στα χέρια της πλειοψηφίας, καθως ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη σε παραίτηση και αυτό σίγουρα καταγράφεται ως νίκη στην Κουμουνδούρου, ασχέτως αν το κόμμα οδεύει προς την ανυπαρξία.

Διαβάστε περισσότερα για