Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη και η σκέψη περί μείωσης του ποσοστού για αυτοδυναμία και αύξησης στο κατώφλι εισόδου στο 5%
Το τελευταίο διάστημα το πρωθυπουργικό γραφείο δέχεται εισηγήσεις για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή. Δηλαδή να ανεβεί στο 5%από το 3%που βρίσκεται σήμερα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση, καθώς εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει τροφή για μία ακατάσχετη εκλογολογία, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε δηλώσει πως «είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά».
Σημειώνεται πως οι υποστηρικτές του σεναρίου αλλαγής του εκλογικού νόμου μέχρι και σήμερα επικαλούνται, σύμφωνα με την «Απογευματινή», τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν μια στασιμότητα στα ποσοστά της Ν.Δ. , ανάλογα με αυτά που συγκέντρωσε στην ευρωκάλπη του Ιουνίου, σε μια συγκυρία όπου δεν φαίνεται να καρπώνεται τις σημαντικές απώλειες των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά της. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή ισχύει από το 1993.
Δεν υπολογίζεται
Πάντως, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Και αυτό διότι εξαρτάται, όπως γράφει η «Απογευματινή», άμεσα από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν συγκεντρώνουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα που λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% παίρνει μπόνους 20 εδρών και για κάθε επιπλέον 0,5% κερδίζει ακόμα μία έδρα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών προϋποθέτει ποσοστό 40% (οι επιπλέον 30 έδρες προκύπτουν από το 0,5% επί 15%). Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί ως σενάριο ο σχεδιασμός αναφορικά με το πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον υπολογίζεται το μπόνους.
Ο πήχυς της αυτοδυναμίας κατεβαίνει εφόσον το κρίσιμο 0,5% μειωθεί στο 0,4%. Σε αυτή την περίπτωση για το μέγιστο μπόνους θα χρειάζεται το πρώτο κόμμα να καταγράψει ποσοστό πέριξ του 36,5%. Η δεύτερη εισήγηση που υπάρχει είναι σε περίπτωση που η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα είναι πάνω από οκτώ μονάδες, τότε μπορεί να δοθούν στο πρώτο κόμ μα μπόνους δέκα εδρών.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στα μικρότερα κόμματα που επιχειρούν για την είσοδο στη Βουλή, καθώς, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, διαμορφώνουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας.