fbpx

Τι κρατάει τον Μάκη Βορίδη;

by MANIFESTO

Στον ένα χρόνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μάκης Βορίδης ξεπέρασε τις προσδοκίες και διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι θα αποτύχει σχολιάζοντας σκωπτικά «τι ξέρει ο Μάκης από αγρότες».  Είναι προφανές πως δεν γνώριζε και ξεκάθαρο πια ότι γνωρίζει. Υπάρχει όμως ένα σημείο που γκριζάρει την υπουργική του θητεία και αναδεικνύεται σε νομοσχέδιο που σήμερα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση.

του Θεοδόση Παπανδρέου

Ο Μάκης Βορίδης κληρονόμησε ένα σοβαρό πρόβλημα από την… Μιλένα Αποστολάκη! Εκείνη είναι που πίσω στο 2012 έφερε ένα νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα. Σε αυτό λοιπόν (στο άρθρο 6) όρισε πως υπάρχουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες εκτροφείς καθαρόαιμων σκύλων αλλά παρέπεμψε σε υπουργική απόφαση για τους όρους. Η τροποποίηση του νόμου το 2014 δεν έφερε ουσιαστική αλλαγή.

Με αυτά και τα άλλα φτάσαμε στον Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υποχρέωσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να σκίσει το νομοσχέδιο του. Η παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού έγινε αργά τη νύχτα ενώ ο Τσιρώνης το έμαθε τελευταίος.

Στο νομοσχέδιο (μνημονιακού περιεχομένου) που σήμερα βρίσκεται στη διαβούλευση επιχειρείται η κατάργηση της έννοιας του ερασιτέχνη ως αν τα σκυλιά είναι πρόβατα και γελάδια και καθιέρωση μόνο των επαγγελματιών εκτροφέων. Ένας ακόμα υπουργός παρασύρεται από γνωστούς άγνωστους σε ένα θέμα που ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά.

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ένας έγκριτος νομικός όπως ο Βορίδης θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα νομοσχέδιο που προκαλεί νομικό παράδοξο. Που διόλου απίθανο στο μέλλον να κληθεί να αντιμετωπίσει ως δικηγόρος σε κάποια δικαστική αίθουσα.

Η εκτροφή σκύλων δεν μοιάζει με καμία άλλη εκτροφή. Και αυτό διότι στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση των φυλών, την απαλλαγή τους από κληρονομικές παθήσεις και την διάσωση εκείνων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Έχει υψηλό κόστος για τον εκτροφέα και η μόνη του ανταμοιβή είναι η ηθική ικανοποίηση. Αυτά τα αποσιωπούν εκείνοι που για τους δικούς τους λόγους επί χρόνια επιχειρούν να ταυτίσουν τους εκτροφείς σκύλων με τους κουταβοπαραγωγούς οι οποίοι αποσκοπούν μόνο στο χαρτζιλίκι.

Το επίσης παράδοξο είναι πως ενώ σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) η εκτροφή είναι χόμπυ, εδώ κάποιοι θέλουν να της δώσουν επαγγελματικό χαρακτήρα. Είναι προφανώς εκείνοι που απλά έχουν οφέλη από το να μην υπάρχουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς. Δεν μας λένε όμως ποιοι θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων με τις ελληνικές φυλές (Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικό Ποιμενικό, Κοκόνι, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Κρητικός Λαγωνικός) οι οποίες έφτασαν ένα βήμα πριν την εξαφάνιση και σήμερα μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον μόνο χάρη στους ερασιτέχνες.

Αυτοί λοιπόν υποστηρίζουν πως οι ερασιτέχνες εκτροφείς ζουν από τα σκυλιά τους. Τους διαφεύγει πως οι ερασιτέχνες εκτροφείς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι. Τους διαφεύγει πως επενδύουν προσωπικά τους χρήματα σε ένα ακριβό χόμπι το οποίο δεν αποφέρει έσοδα. Τους διαφεύγει ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς ζουν μαζί με τα ζώα τους τα οποία και δεν θα εκθρέψουν περισσότερες από 2-3 φορές στο σύνολο της ζωής τους αλλά θα τα κρατήσουν κοντά τους μέχρι το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά με αυτά τα δεδομένα βλέπουν κέρδος το οποίο ούτε η τρόικα των δανειστών δεν θα μπορούσε να εντοπίσει. Στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων από τους οποίους προκύπτουν οι σκύλοι ασφαλείας και έρευνας που χρησιμοποιούν οι ομάδες ασφαλείας (στρατός, λιμενικό κτλ), οι σκύλοι οδηγοί, οι σκύλοι εργασίας. Προφανώς αυτοί θεωρούν πως μπορούν οι σκύλοι συγκεκριμένων φυλών να αντικατασταθούν από ημίαιμα.

Αποκρύπτουν πως οι εκτροφείς έχουν καταθέσει προτάσεις για ιχνηλάτηση των κουταβιών τους, περί χρηστής διαχείρισης και υπεύθυνης ιδιοκτησίας σκύλων και ηθικής εκτροφής. Το αποκρύπτουν γιατί τότε θα καταρριφθεί ο μύθος που θέλει τα αδέσποτα να δημιουργούνται από τους εκτροφείς. Και παρασύρουν στα ψεύδη τους τον εκάστοτε υπουργό.

Ο Μάκης Βορίδης έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Εναλλακτικά να μπει στην λίστα μεταξύ εκείνων που δεν τόλμησαν να σπάσουν αυγά. Το παρελθόν του γέρνει την πλάστιγγα προς την πρώτη εκδοχή. Ο χρόνος θα δείξει.


  • Ο Θεοδόσης Παπανδρέου είναι δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα