Μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει e-αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Όσοι δεν το έχουν καταφέρει αυτό, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, 22% επί των αποδείξεων που λείπουν.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το 2020 αλλά και το 2021 μέχρι τώρα είναι δύσκολες χρονιές με αποτέλεσμα αρκετοί να μην έχουν καταφέρει να μαζέψουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που χρειάζονται, είναι τα εξής:

Μείωση ποσοστού από το 30% στο 20% ή και στο 10%, για όσους έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία, με διατήρηση του έξτρα – φόρου στο 22%, σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να μαζέψει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Διατήρηση ποσοστού στο 30% και μη επιβολή προστίμου για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Διεύρυνση φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο

«Από το μέτρο εξαιρούνται άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται. Σε αυτούς θα μπορούσαν να μπουν όσοι είναι πληγέντες, όσοι είναι σε αναστολή, όσοι είχαν κλειστές επιχειρήσεις. Πιστεύω μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν γίνει οι σχετικές αλλαγές», είπε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης.

Αντίστροφη μέτρηση για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων

Την ίδια ώρα, έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

«Πιστεύω ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα έπρεπε να πληρωθούν αναλογικά. Να είχε εξαιρεθεί κάποιο χρονικό διάστημα, ή να υπάρξει μια έκπτωση. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν, αν δεν πληρώσεις όλο το ποσό, την επόμενη μέρα το πρόστιμο είναι το διπλάσιο», σημείωσε ο κ. Αμπελιώτης.

Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων μπορούν να το κάνουν ως τις 28 Φεβρουαρίου, ψηφιακά,  μέσω του Mycar.aade.gov.gr, με κωδικούς τους Taxisnet.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράνομης κυκλοφορίας, την πρώτη φορά το πρόστιμο είναι 10.000€ και διπλασιασμός τελών, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι 30.000€ και αφαίρεση διπλώματος για 3 χρόνια.