Με φόντο τις εσωκομματικές κάλπες και το 14ο Συνέδριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στη «μεγάλη διεύρυνση» του κόμματος και τη συσπείρωση της παραδοσιακής του βάσης.

“Εσωτερική νηνεμία, καθαρές διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ και μια πολιτική ισορροπία ανάμεσα στη «μεγάλη διεύρυνση» της ΝΔ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως αδιαπραγμάτευτη πολιτική του, και στη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης επιζητεί ο Πρωθυπουργός την ώρα που το κόμμα του κινείται ήδη σε… προσυνεδριακούς ρυθμούς” γράφει στα “Νέα” η Ελένη Ευαγγελοδήμου.

Για το γαλάζιο στρατόπεδο πλησιάζει η ώρα του καθορισμού της φυσιογνωμίας και του ρόλου της κεντροδεξιάς παράταξης μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, σε μια μακρά – κατά τον Μητσοτάκη – «προεκλογική» περίοδο (όσο και αν ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών είναι σε κάθε περίπτωση ορατός) με εμφανή όξυνση του πολιτικού διαλόγου και με κομβικές εσωτερικές εξελίξεις τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου “η κυβέρνηση θέλει να μένουν χαμηλά τυχόν εσωκομματικές πιέσεις, εξού και φαίνεται ότι θα αναζητείται κατάλληλος χρόνος και τρόπος για συζητήσεις που εκ των προτέρων εκτιμάται ότι «δυσκολεύουν» τη δεξιά πτέρυγα. Παράλληλα επιδιώκει ανασύνταξη δυνάμεων στις νεοδημοκρατικές οργανώσεις και σχηματισμούς, με (πιο) δραστήρια στελέχη ανά την επικράτεια, ώστε να καλύπτονται… κενά στο τρίγωνο βάσης – κόμματος – κυβέρνησης.

Αλλωστε ξορκίζοντας τις κατηγορίες που αποδίδει η αντιπολίτευση στη ΝΔ, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Μητσοτάκη για «ακροδεξιά κατήφορο», μπαίνει επιπλέον στο τραπέζι το εύρος και το είδος των αλλαγών σε πρόσωπα και στη γαλάζια έδρα στην Πειραιώς”.

Έπειτα από τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που επιχειρήθηκε εντός της εβδομάδας με την πολυπληθή συνύπαρξη στο Ίδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη κάθε «φωνής» της κυβερνώσας παράταξης με σημεία αναφοράς «στον νυν Πρωθυπουργό ή στους πρώην Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, η ΝΔ κρατά τα επόμενα σημαντικά κομμάτια του παζλ: αρχικά τις εσωκομματικές εκλογές στις 24 Οκτωβρίου και έπειτα το τακτικό συνέδριό της που αναμένεται στις 4-5 Δεκεμβρίου ή το αργότερο μία εβδομάδα μετά.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές μελών που έφτασαν περίπου τις 110.000 (με 18.000 νέα μέλη). Οι αρχαιρεσίες της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη νέων προσώπων στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις (τις διοικήσεις των Νομαρχιακών και των Δημοτικών οργανώσεων δηλαδή) θα γίνουν και με ψηφιακό τρόπο, εκλέγοντας επιπλέον τους συνέδρους.

Το 14ο Συνέδριο, έπειτα από τη διαχείριση ενός απαιτητικού διμήνου (ενεργειακή κρίση κ.λπ.), θα αναδείξει συνολικά το προφίλ της παράταξης, καθ’ οδόν προς τις επόμενες κάλπες. Μία από τις επιδιώξεις είναι να εμφανιστεί η «προοδευτική πλευρά» ενός κόμματος «σύγχρονου και ανοιχτού στην κοινωνία», όπως λένε αρμόδιες πηγές, μπροστά σε διαφορετικές προκλήσεις (κλιματική κρίση, εθνικά, ανάπτυξη οικονομίας κ,λπ.). Αλλωστε και ο Μητσοτάκης προτάσσει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη η ΝΔ να προχωρά σε συνθέσεις και να ανταποκρίνεται στις μεταβολές της εποχής, αναζητώντας κατά τα πρωθυπουργικά λόγια «μια πλατιά συμμαχία του ορθολογισμού».

Τα σενάρια για τον γραμματέα

Με ερωτηματικό για το αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό του κόμματος προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία, όπως λένε υποστηρικτές αυτής της ιδέας, η πιο κρίσιμη εξέλιξη αφορά τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, θέση που κατέχει σήμερα ο Γιώργος Στεργίου. Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης έχει στο πλευρό του πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ και οι συζητήσεις – εισηγήσεις είναι σε εξέλιξη σε Μαξίμου και Πειραιώς. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι μια εικόνα ανανέωσης με «φρέσκο» ηλικιακά ή και πολιτικά στέλεχος θα ενισχύσει το συνολικό αφήγημα περί «φυγής προς τα μπροστά», άλλοι εκτιμούν την παραμονή του Στεργίου και αρκετοί κρίνουν αναγκαίο να αναλάβει καθήκοντα ένα κοινοβουλευτικό πρόσωπο. Στο πρώτο σενάριο διακινείται σε γαλάζιους διαδρόμους το όνομα του νυν επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος διατηρεί διαύλους καλής επικοινωνίας με τους εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού αλλά και με τον διευθυντή του κόμματος και επικεφαλής του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο – όπως επιβεβαιώνουν και οι μεταξύ τους στενές επαφές στη νεοδημοκρατική συγκέντρωση της Φιλοθέης. Εξάλλου ως επίσημο άνοιγμα στους νέους λειτούργησε η πρωθυπουργικά ομιλία στη ΔΕΘ, εν αναμονή της αποκάλυψης της μορφής και του περιεχομένου του κυβερνητικού σχεδίου δράσης για τη νεολαία. Σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο αλλαγής σκυτάλης, πάντως, ο Στεργίου αναμένεται να αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο.

Κάλυψη στα δεξιά και βλέμμα στο Κέντρο

Για την «παράταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης» μίλησε ο Μητσοτάκης στη Φιλοθέη και χαρακτήρισε τη ΝΔ ως «το δημοκρατικό ανάχωμα» απέναντι στον κομματικό διχασμό και «στον εθνικό απομονωτισμό». Εν αναμονή των εξελίξεων, αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν αφενός το σταθερό «βλέμμα» του Μητσοτάκη στο πολιτικό Κέντρο, αφετέρου την οδηγία του για προσήλωση κυβέρνησης και κόμματος σε κυρίαρχες δεσμεύσεις: στην πολιτική των φοροαπαλλαγών, στην πράσινη και στην ψηφιακή ανάπτυξη, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην προσέλκυση επενδύσεων για «νέες δουλειές», στο μεταρρυθμιστικό στίγμα. Ταυτόχρονα κυρίαρχη εκτίμηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι – σύμφωνα με τα λόγια προσώπου κοντά στον Μητσοτάκη – ότι «υπάρχει σταθερή κάλυψη στα δεξιά, με πάγιες και ξεκάθαρες θέσεις για ζητήματα στα οποία αυτή η πτέρυγα δείχνει πάντα ενδιαφέρον». Η εν λόγω πηγή υπονοεί προφανώς τα εθνικά (στον απόηχο τόσο της ελληνογαλλικής συμμαχίας όσο και της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ), την αντιμετώπιση του Προσφυγικού με «αυστηρή» κατά τους κυβερνητικούς και «δίκαιη» πολιτική και συνολικά το θέμα της ασφάλειας.
Πηγή: Τα Νέα