Συνεχείς προσομοιώσεις, προκειμένου να καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον νέο ΕΝΦΙΑ, «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προς το παρόν, έχει «κλειδώσει» μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φόρος, που φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. «Κλειδωμένη» είναι και η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, ώστε να μην επιβάλλεται φόρος με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας.
Συνεχείς προσομοιώσεις, προκειμένου να καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον νέο ΕΝΦΙΑ, «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προς το παρόν έχει «κλειδώσει» μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φόρος –2,5 δισ. ευρώ, περίπου 60 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021– και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου, ο οποίος θα καταβάλλεται σε 10 δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο κάθε έτους. «Κλειδωμένη» είναι και η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, ώστε να μην επιβάλλεται φόρος με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας. Από εκεί και πέρα εξετάζονται διάφορα σενάρια:
1. Να καταργηθεί και η έκπτωση φόρου που θεσπίστηκε το 2019 (10% για τις περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ, 20% για τις περιουσίες από 100.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ και 30% για τις περιουσίες έως 60.000 ευρώ) και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτήσουν την ενιαία κλίμακα, που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές.
2. Να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για τα μεγάλης αξίας ακίνητα, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί είτε με έναν ενιαίο συντελεστή προσαύξησης του φόρου για ακίνητα από ένα επίπεδο αξίας και πάνω είτε με αυξημένους φόρους ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της χώρας.
Με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα γίνει γνωστό στο οικονομικό επιτελείο σε λίγες ημέρες, όταν θα έχει ενσωματωθεί η επίπτωση και της τελευταίας αξίας. Μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ που θα είναι η μείωση της απόδοσης του φόρου για το 2022, ο δημοσιονομικός χώρος που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για να χρηματοδοτήσει τη μείωση των συντελεστών φτάνει στα 440 εκατ. ευρώ, ενώ αν ενσωματωθεί και η έκπτωση φόρου του 10%-30% τότε ανεβαίνουμε περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους πόρους ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα η πλειονότητα των ιδιοκτητών να πληρώνει λιγότερο φόρο.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φόρος τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: Η Καθημερινή