Οι Μπέμπηδες του Θρύλου χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε συλλογικό επίπεδο, μετά το 2004 όταν η Εθνική Ελλάδος κατακτούσε το Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Τα παιδιά του Πειραιά, τα παιδιά του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, είναι πρωταθλητές Ευρώπης, ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή των κορυφαίων συλλόγων ως αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομών.

Κι αυτό προφανώς πιστώνεται στον προπονητή της ομάδας, στη διοίκηση και ασφαλώς σ’ αυτά τα παιδιά που είναι και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είναι όμως και κάτι άλλο που έχει σημασία για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας,  αρκεί να πιστέψουν ότι οι επιτυχίες έρχονται όταν υπάρχει προσήλωση στον στόχο και η σκληρή δουλειά φέρνει αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με την ασφάλεια που παρέχει το σταθερό περιβάλλον εντός του οποίου χτίζεται το μέλλον.

Οι «μικροί» του Ολυμπιακού, το μέλλον του Ολυμπιακού που είναι και μέλλον της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας για το πού μπορούμε να φθάσουμε σαν ομάδα σε όλα τα επίπεδα τη χώρα.

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο, αλλά κυρίως στην οργάνωση και στη μεθοδικότητα όλων όσοι αξιοποίησαν στο έπακρο τις ικανότητες του καθενός από τα παιδιά ξεχωριστά και προσέδωσαν ομαδικότητα στο ταλέντο τους.

Το πλέον σημαντικό σ’ αυτήν την ιστορική επιτυχία είναι ότι έρχεται σε μια στιγμή που το ποδόσφαιρο αμαυρώνεται από περιστατικά βίας που προκαλούν εξτρεμιστικά στοιχεία τα οποία έχουν διεισδύσει στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη επιτυχία των «μικρών» του Ολυμπιακού θα βοηθήσει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου,  αντί να ενισχύουν ποικιλοτρόπως τα «φυτώρια» των οργανωμένων συνδέσμων των ομάδων τους, να ασχοληθούν σοβαρά με την ενίσχυση των ακαδημιών τους.

Ευχόμαστε αυτή η επιτυχία να τους ωθήσει σ’ ένα παραγωγικότερο μοντέλο οργάνωσης των ομάδων τους που δεν θα βασίζεται στους οργανωμένους οπαδούς, αλλά στους πρωταγωνιστές των γηπέδων, οι οποίοι αποτελούν το κίνητρο για την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα.