Σε λίγες ημέρες το 2023 θα αποτελεί παρελθόν. Η χρονιά σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα, πολλά εκ των οποίων άφησαν μια πικρή γεύση. Πυρκαγιές και πλημμύρες έπληξαν πολλές περιοχές, ενώ το δυστύχημα των Τεμπών βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, έλαβε χώρα η μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Λίγο πριν τις 23:30, το Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Ηταν το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, ενώ λίγους μήνες αργότερα συστάθηκε στη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη συνεχίζει να ερευνά στην υπόθεση.

Το καλοκαίρι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή και κυρίως με τις λεγόμενες Mega-fires. Αττική, Εβρος και Ρόδος βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Στη Ρόδο η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της 18ης Ιουλίου έκαιγε εκτός ελέγχου για δέκα ημέρες καταστρέφοντας πάνω από 180.000 στρέμματα γης. Την ίδια ώρα, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Εβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπέρασε τα 935.000 στρέμματα και μάλιστα έκαιγε για παραπάνω από 16 ημέρες! Τέλος, 64.330 στρέμματα κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα στα τέλη Αυγούστου και μάλιστα ποσοστό 47% των εκτάσεων αυτών ήταν εντός της Προστατευόμενης Περιοχής «Ορος Πάρνηθα». Τον Ιούλιο έγινε και το τραγικό δυστύχημα με το Καναντέρ, όπου κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια συνετρίβη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι.

Οταν οι φωτιές έσβησαν, οι κακοκαιρίες χτύπησαν τη χώρα μας. Ο «Daniel» προκάλεσε αρχικά τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, με χωριά να θάβονται κυριολεκτικά κάτω από το νερό και τη λάσπη. Για παράδειγμα, τα χωριά Παλαμάς, Βλοχός και Μεταμόρφωση μετατράπηκαν σε μια απέραντη λίμνη. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία ανήλθε σε 17, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και σε υλικές ζημιές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης έχασε τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, όταν υπάλληλοι του πλοίου ουσιαστικά τον έριξαν στη θάλασσα. Οι διάλογοι ανάμεσα στο προσωπικό του πλοίου σόκαραν την κοινή γνώμη, ενώ στον απόηχο όσων συνέβησαν εκείνη την ημέρα παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την εξής δήλωσή του, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν: «Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν τον αδικοχαμένο, αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των ανθρώπων που πήγαν για να φέρουν πίσω έναν μισθό, ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία». Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα ο κ. Βαρβιτσιώτης να αποχωρήσει και το χαρτοφυλάκιο να αναλάβει ο Χρήστος Στυλιανίδης. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη με αφορμή τις διακοπές του σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά κυρίως μετά τις αστοχίες του περί κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και περί δημιουργίας έφιππης Αστυνομίας. Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διαφοροποίηση του Μαξίμου, που σημαδεύτηκε από το επίσημο άδειασμα του υπουργού.

Σε πολιτικό επίπεδο το 2023 στιγματίστηκε τόσο από τις διπλές εκλογές (εθνικές και αυτοδιοικητικές) όσο και από τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε εκ νέου τη «μάχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μια ακόμη τετραετία και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον… δεύτερο. Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτείται και να ανοίγει τις εσωκομματικές διαδικασίες. Και ενώ η Εφη Αχτσιόγλου φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, εντέλει ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 57%. Λίγο διάστημα αργότερα διεξήχθησαν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της. Ουσιαστικά η Ν.Δ. έχασε στον δεύτερο γύρο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου την κέρδισε ο Δημήτρης Κουρέτας (που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), τον Δήμο της Αθήνας και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι τέσσερις περιφέρειες κέρδισαν γαλάζιοι αντάρτες.

Τον Δεκέμβριο, τέλος, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, με τη χώρα μας να κομίζει αρκετά οφέλη.

Τέλος, χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μεγάλη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς νοσηλευόταν 20 μέρες σε καταστολή, ο άτυχος υπαρχιφύλακας των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης, μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Θυμίζουμε ότι στον απόηχο του συγκεκριμένου περιστατικού η κυβέρνηση «έκλεισε» τα γήπεδα, με τα παιχνίδια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.