Ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα μηνύματα από τις κάλπες, με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος να το ανεβάζει στο 7,2% με 25 έδρες, σε σχέση με το 5,30% που πήρε στην αναμέτρηση του 2019.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι το ποσοστό του κόμματος, θα διαμορφωθεί γύρω στο 7%, ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το ΚΚΕ αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στην Αττική.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέφεραν ότι «υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αν δεν το κάνουν θα είναι για να λεηλατήσουν την ψήφο του λαού στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση». Σημειώνουν, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε παράγοντα συντηρητικοποίησης και έστειλε κόσμο στη ΝΔ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση καθώς, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ» φαίνεται, λοιπόν, ότι έπιασε τόπο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι εμφανίστηκαν προφανώς συσπειρωμένοι στην κάλπη, αλλά και σε έναν κόσμο που το 2019 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και «έτρωγε» τη μία απογοήτευση μετά την άλλη όχι μόνο ως προς τις πολιτικές του θέσεις αλλά και ως προς τη δράση του στους χώρους δουλειάς. Χωρίς ουριαστικά ερείσματα, αποκομμένος από το λαό, η ιστορική ήττα που «κατάφερε» ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ευνόησε το ΚΚΕ, και προς το οποίο φαίνεται να στράφηκαν ψηφοφόροι του.

Σε έναν πρώτο σχολιασμό του, στο ΟPEN, o Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι η άνοδος του ΚΚΕ οφείλεται στο κριτήριο ψήφου της καμίας ανοχής σε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ανέφερε δε ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αφού υπάρχει σύγκλιση σε βασικά θέματα μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η πιθανότητα επιλογής νέων εκλογών θα είναι ένας εκβιασμός για την υποκλοπή ψήφων.