Η Θεσσαλία χρειάζεται επειγόντως σύγχρονες λύσεις που σέβονται τις φυσικές διεργασίες και προωθούν την αποκατάσταση, την προστασία και τη διαχείριση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της. Από την κακοκαιρία «Daniel» και τον «Ιανό», φτάσαμε στη λειψυδρία και στα νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, γεγονός που ανέδειξε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πολύπαθη Περιφέρεια, όπου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη για την εξέλιξη αυτής της πορείας αποκατάστασης.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ερωτηθείς για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα έργα στη βόρεια Εύβοια απέδωσαν και πάτησε στα πόδια της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Για τη Θεσσαλία γίνονται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Από την Περιφέρεια γίνονται ήδη καθαρισμοί. Μετά, γίνονται έργα σε χειμάρρους στα βουνά και είναι αποδοτικά, έχουμε 200 εκατ. ευρώ στη διάθεσή μας. Τρίτον, για τα μεγάλα έργα υποδομής, γίνονται φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, να μελετήσουμε τη διώρυγα της Γυρτώνης και να δούμε και τη λίμνη Κάρλα. Αυτή η κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα αυτά, για να αρχίσουμε να λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης της Θεσσαλίας».
«Στοχευμένο πρόγραμμα»
Περισσότερα από 16 έργα υλοποιούνται ή προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία θα εξασφαλίζουν την άρδευση σε πάνω από 500.000 στρέμματα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Τα αρδευτικά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ και έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου «ΥΔΩΡ 2.0».
Οπως δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, «στόχος μας είναι μέσα από το σχέδιο “ΥΔΩΡ 2.0” για τις αρδευτικές υποδομές της χώρας μας να εξασφαλίσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει διαχρονικά και με απόλυτη συνέπεια ένα στοχευμένο πρόγραμμα που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, πως οι ΟΕΒ στη Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ). Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:
• Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού («ΥΔΩΡ 2.0» μέσω ΣΔΙΤ).
• Αρδευτικό δίκτυο Υπερεία Λάρισας – Ορφανά Καρδίτσας («ΥΔΩΡ 2.0» μέσω ΣΔΙΤ).
• Κατασκευή ταμιευτήρα Νομού Λάρισας στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων Λιβαδότοπος.
• Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος-Λιβαδότοπος Νομού Λάρισας.
• Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Δελέρια – Χείμαρρος Μπεγδένι και των συνοδών αυτού έργων.
• Υπογειοποίηση εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλάνων Νομού Καρδίτσας.
• Κατασκευή αρδευτικού δικτύου Νομού Τρικάλων.
• Υπολειπόμενες εργασίες του έργου Φράγμα Ληθαίου – Αποπεράτωση.
• Το Φράγμα Νεοχωρίτη δήμου Φαρκαδόνας.
• Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού Νομού Μαγνησίας.
• Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού Νομού Μαγνησίας.
Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Παράλληλα, τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με προφανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική ζωή του νομού. Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο στον Παγασητικό.
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως για κανέναν λόγο δεν πρέπει κάποιος να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ενώ για τα ψάρια τόνισε πως «πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση».