Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές που «χτύπησε» πρώτα ο «Ιανός» και πέρυσι ο «Daniel», σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την υλοποίηση με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό των διαδικασιών αποκατάστασης των πληγέντων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Φαρκαδόνα και τη Μεταμόρφωση, δηλαδή τα χωριά που δοκιμάστηκαν περισσότερο. Πήγε επίσης στα δύο σύγχρονα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν πλέον στον Παλαμά και το Μουζάκι, ενώ στην Καρδίτσα επισήμανε πως τα έργα που φτιάχτηκαν μετά τον «Ιανό» άντεξαν στον «Daniel».

Συνολικά στη Θεσσαλία προωθούνται δαπάνες που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας συζητήθηκε η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής. Παράλληλα, έγινε επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατ. ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά την ημέρα που πέταξα με το ελικόπτερο πάνω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και ειδικά τη Φαρκαδόνα. Σήμερα μπορεί να έχουμε λιακάδα και να υπάρχει μια εικόνα κανονικότητας. Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κακοκαιρία «Daniel», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, που έχει χτυπήσει τη χώρα μας.

«Μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο εάν δεν έχουμε τις τοπικές κοινωνίες αρωγούς. Εσείς μας υποδεικνύετε λάθη, καθυστερήσεις, προτεραιότητες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε, επίσης, ότι εάν αυτή η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Επιτάχυνση

«Επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει συνολικά 650 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και για τη στήριξη. Προφανώς, αυτό το οποίο ακούω και το ακούω από παντού, είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αυτό έχει μια μεγάλη τοπικότητα, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή όπου υπάρχει καθυστέρηση», τόνισε.

«Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ σε βάθος χρόνου, προκειμένου όχι απλά να επανέλθει η κανονική ζωή, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερες αναπτυξιακές προοπτικές σε έναν τόπο που οι ίδιοι οι άνθρωποί του μας λέτε, και τα νέα παιδιά, ότι θέλετε να μείνετε εδώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας, όπου υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, και το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, όπου ενημερώθηκε για τις νέες δυνατότητες του γραφείου με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Επίσης, στο δημαρχείο Κιλελέρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας».