Η έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν ήρθε με αλλαγές για το Κίνημα Αλλαγής – αφενός στοχεύοντας στην ανάδειξη του προοδευτικού τους στίγματος και αφετέρου στην αναβάθμιση της παρεμβατικότητάς τους στα social media. Ενα πράγμα, όμως, δεν αλλάζει.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το κόμματος, για πρώτη φορά η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη διαφωνία της με την λογική του «αντί» με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη. «Ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Αυτή η λογική του «αντί» (αντι-μνημόνιο, «αντί» στις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές) καθιερώθηκε τότε από τη ΝΔ. Στη συνέχεια ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Η επιλογή της θεσμικότητας θεωρείται κύριο συστατικό της επόμενης μέρας και της αλλαγής συσχετισμών.

Εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου, το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει ένα συγκεκριμένο θεσμικό προφίλ. Κι αυτό, για τα επιτελικά στελέχη, μεταφράζεται σε «σεβασμό των διαδικασιών και των δεσμεύσεων της Ελλάδας», σε «ναι» εκεί που κρίνεται πως χρειάζονται. Πρόσφατα, μιλώντας για το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού», ο εισηγητής Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως το κόμμα στηρίζει τα μέτρα που στοχεύουν για την ανακούφιση των πληγέντων, ακόμα κι αν θεωρεί πως τα χρήματα είναι λίγα σε σχέση με την καταστροφή – ζητώντας παράλληλα αυτόματη εφαρμογή τους στο μέλλον. Στην ίδια λογική, παρότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, εκτιμάται πως το Κίνημα Αλλαγής θα ταχθεί υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς, παρά την έντονη διαφωνία που εξέφρασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτές αφορούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας. Από την άλλη, και τα «όχι» του κόμματος είναι εξίσου συγκεκριμένα, αφορούν κατά κύριο λόγο σημεία που το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να δώσει ιδιαίτερη σημασία, όπως η διαφάνεια. Αντιδρώντας στη διάταξη της κυβέρνησης για δεύτερο κύμα ενίσχυσης των ΜΜΕ, η κοινοβουλευτική ομάδα, με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε τροπολογία με στόχο την επιβολή συγκεκριμένων όρων διαφάνειας στη χρηματοδότηση. Αυτός ο τρόπος έδειξε τον δρόμο, καθώς με ανάλογες κινήσεις θα ζητούν πρακτικές αλλαγές σε νομοσχέδια που διαφωνούν από εδώ και πέρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τοποθετούν στο ίδιο πλαίσιο σοβαρότητας τη στάση τους εκτός της Βουλής. Η επιλογή να μην τοποθετηθούν υπέρ των σχολικών καταλήψεων, διαφωνώντας ωστόσο με τον αριθμό των μεγάλο μαθητών ανά τάξη, είναι – εξηγούν – ενδεικτική. Ερχεται λίγο μετά την εμφάνιση της Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, όπου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέπτυξε το κεντροαριστερό οικονομικό πρόγραμμα που έχει στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ηταν, λένε, στρατηγική επιλογή να μη μείνουν απλώς στα «άμεσα μέτρα ή την απαρίθμηση αιτημάτων», αλλά να ξεδιπλώσουν ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτή τους η επιλογή θεωρούν πως έφερε και τη σχετική αντίδραση, καθώς μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το αντίστοιχο κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι έτοιμο προς ανακοίνωση σε είκοσι μέρες.

Η θεσμική στάση του Κινήματος Αλλαγής, που ακολουθεί το κυβερνητικό know-how της δημοκρατικής παράταξης, λειτουργεί διαχωριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ – που, σχολιάζουν κεντροαριστερά στελέχη όλων των πλευρών, το τελευταίο διάστημα χάνει από την τακτική του «όχι σε όλα». Σε συνδυασμό με το κεντροαριστερό στίγμα που έχουν επιλέξει. αλλά και την προσπάθεια διείσδυσης στις νεότερες γενιές, αποτελεί το τρίπτυχο που θα ακολουθείται το επόμενο διάστημα. Και πάνω σ’ αυτό θα βασιστεί και η σημερινή εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά στη συνέντευξη Τύπου.


της Μυρτώς Λιαλιούτη από Τα Νέα