Η Ευρώπη αλλάζει. Η υγεία και η πράσινη ανάπτυξη, υποχρεώνουν τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βάζουν στόχους και ν’ ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον. Μιας Ευρώπης που σήμερα την θεωρούν “Ωραία Κοιμωμένη”, του Πύργου κι όχι του δάσους!
Στον Πύργο που οι πιο πολλοί νιώθανε βασίλισσες και βασιλιάδες, χωρίς όμως να υπολογίζουν μέχρι σήμερα την κακιά μάγισσα που κρύβεται και παραμονεύει στο δάσος.
Στην εκπληκτική αυτή παραμυθένια ιστορία του Γάλλου Σαρλ Περώ που έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων απ’ τον Ντίσνεϋ, αλλά και όπερα σε μουσική Τσαϊκόφσκι, οι πρωταγωνιστές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην πανδημία, η οποία βέβαιον είναι ότι θα νικηθεί, αλλά πίσω θ’ αφήσει, σημάδια κρίσης. Κοινωνικής και Οικονομικής.
Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, οι πρόεδροι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών, στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές, ώστε να είναι έτοιμες για τις εξελίξεις που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο, και θα υλοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2022 έως τις προσεχείς ευρωεκλογές!
Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών, έχει σχεδόν τεκμηριώσει τον προγραμματισμό του με βάση την μετά – Μέρκελ εποχή στην Γερμανία (Σεπτέμβριος 2021), όσον αφορά την πορεία του στο Κοινοβούλιο και ίσως σε θεσμικούς ρόλους στο Συμβούλιο, οι Σοσιαλδημοκράτες ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες τις διεργασίες, μαζί με νέες πολιτικές ομάδες, προκειμένου ν’ αλλάξουν τους αριθμητικούς συσχετισμούς σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης σε όλα τα θεσμικά μέτωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον χώρο του ΕΛΚ (ΡΡΕ) επικεφαλής είναι ο Πρόεδρος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο νέος ισχυρός άντρας της ομάδας, ο Μαλτέζος Σάιμον Μπουσούττιλ, Γενικός Γραμματέας, στην θέση του συνταξιοδοτηθέντα Γερμανού Μάρτιν Καμπ, ο Ισπανός Έστεμπαν Γκονθάλεθ Πονς και ο πάντοτε παρών Αντόνιο Ταγιάνι. Οι δύο ισχυρές φωνές στο Κοινοβούλιο και στις αλλαγές που διαγράφονται.
Στην Σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα, ο Ιταλός Ντάβιντ Σασσόλι, πιέζει με στόχο την ενίσχυση της κεντροαριστερής πτέρυγας. Πρώτη κίνηση τα κόμματα της σημερινής Ιταλικής σκηνής που ανήκουν στην ομάδα των μη “εγγεγραμμένων” (5 αστέρια) με στόχο να ενταχθούν στην σοσιαλδημοκρατική ομάδα.
Κάτι ανάλογο, παρατηρείται ότι συμβαίνει με το ΕΛΚ, όπου πρωτοστατεί το Βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα του CSU, στο οποίο ανήκει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ και έχει μήλο της έριδος τον Ματτέο Σαλβίνι!
Τα 5 αστέρια και ο ΣΥΡΙΖΑ Πρώτο Βήμα
Όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω ή εντέχνως μακριά από τις “κινήσεις μελλοντικών σχεδιασμών” στην μεν Ιταλία ο Ντι Μάιο και τα 5 Αστέρια, στη δε Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΖΑ.
Τα πιο πρόσφατα περιστατικά, που προβλήθηκαν εκτενώς στα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως όμως οι συζητήσεις και οι πρώτες επαφές που πραγματοποιήθηκαν στους διαδρόμους, τα μπαρ και τα ρεστοράν του Ευρωκοινοβουλίου και των κεντρικών τόπων συναθροίσεων των Βρυξελλών, φανέρωσαν τις πρώτες κινήσεις και σκέψεις για το μέλλον.
Η παρέμβαση Τσίπρα στην ημερίδα των ευρωσοσιαλιστών με τίτλο “Προτάσεις για ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο” για μια ακόμα φορά έφερε στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζεται επισήμως ως “πολιτική ομάδα εντός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος” και της πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα, να παίρνει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες ως “προσκεκλημένος”!
Στην πρόσφατη ημερίδα είχε και χρόνο ομιλίας ενώ απουσίαζε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Παρά τις όποιες ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ η GUE με ΣΥΡΙΖΑ (ενωμένη αριστερά) επιμένει και δέχεται την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις των Σοσιαλδημοκρατών, όπου φυσικά οι τελευταίοι δεν έχουν αντίρρηση.
Και οι λόγοι είναι σαφείς, όπως θα εξηγήσουμε:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο, από την εποχή του Μάρτιν Σουλτς, να ενσωματωθούν οι βουλευτές του, επισήμως, στην Σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι αντιρρήσεις της προέδρου Φώφης Γεννηματά και νωρίτερα του Γιώργου Παπανδρέου, δεν επέτρεψαν την ενσωμάτωση.
Σήμερα, φαίνεται ότι, τα δεδομένα αλλάζουν και η πρόσφατη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα με τηλεδιάσκεψη στην ημερίδα, αλλά και της ευρείας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες (Κοινοβούλιο) έδειξαν πως οι προσεχείς στόχοι των σοσιαλιστών και της ενωμένης αριστεράς είναι η διεύρυνση των 146 από 154 εδρών (και 41 της GUE) να επιταχυνθεί προκειμένου να απειλήσουν το Ευρωπαϊκό κόμμα των 182 βουλευτών (και τώρα 170 μετά την αποχώρηση των Ούγγρων του Βίκτωρ Όρμπαν). Σηματοδότηση που προκαλεί πονοκεφάλους στην ηγεσία των Κεντροδεξιών κομμάτων και του ΕΛΚ.
Η σύσκεψη στις Βρυξέλες με τηλεδιάσκεψη είχε, μεταξύ άλλων, εισηγητές και τους Τζεντιλόνι, Πρόντι, Σολτς, Στανίτσεφ, Ενρίκο Λέττα, Αντόνιο Κόστα, Σάλτσεθ, Φραντς Τίμμερμανς, καθώς επίσης και την επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, και του αριστερού Ιταλού υπουργού Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Ο Κόντε και τα 5 αστέρια στην αγκαλιά Μακρόν
Η μεγάλη κίνηση αφορά όμως την Ιταλία και τη νέα ηγεσία των 5 αστεριών που δίπλα στον Ντι Μάιο βρίσκεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός Τζιουζέππε Κόντε!
Οι άριστες σχέσεις με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τους Κόστα – Σάντσεθ οδηγούν τα 5 αστέρια στην Σοσιαλιστική ομάδα, της οποίας ο Τίμμερμανς είναι πλέον και η φωνή του Γάλλου προέδρου!
Διαδικασίες οι οποίες μετά την κρίση της πανδημίας θα εκδηλωθούν με απώτερο σκοπό την αντεπίθεση για τις ευρωεκλογές!
Ο Ματτέο Σαλβίνι μετά την έξοδο της Άνγκελα Μέρκελ
Στον αντίποδα των εξελίξεων της σοσιαλιστικής κίνησης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μελετά και προσμετρά τις απώλειες με την έξοδο των Ούγγρων (μείον 12 ευρωβουλευτές). Φοβάται τη συνέχεια με Πολωνούς, Αυστριακούς και Ολλανδούς, σχεδιάζουν όπως είναι φυσικό τα προσεχή βήματα.
Βασικό και κύριο η αποδοχή ένταξης της Lega του Σαλβίνι και των 27 ευρωβουλευτών του. Συζητήσεις έχουν γίνει. Η γερμανική πτέρυγα των Χριστιανοκοινωνιστών με Ζεενχόφερ και Σέντερ να έχουν διαύλους επικοινωνίας με τον νυν συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Τζιορτζέττι (Lega) που πιέζει ώστε ο Ματτέο Σαλβίνι να ψηφίζει εκθέσεις και Ευρωπ. Οδηγίες, μαζί με το Ρ.Ρ.Ε. αλλά και να διαχωρίζει την θέση του από τις προτάσσεις της Μαρί Λεπέν!
Η αντίσταση και επιρροή της Μέρκελ έχει χρονική διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου 2021 εθνικές εκλογές και νέος καγκελάριος!
Μέχρι τότε όμως αρκετές αλλαγές θα έχουν συντελεστεί. Και πρώτα απ’ όλες πόσο θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) στις πιέσεις που δέχεται επί αρκετά χρόνια, από ηγέτες του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρωβουλή, ώστε να αντέξει και να αποδεχθεί, έστω σιωπηρά την πλειοψηφία των ενστάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στην Σοσιαλδημοκρατική ομάδα.
Προσωπική μας εκτίμηση, φαίνεται πολλή δύσκολο “το τείχος” να καταρριφθεί, εκτός και αν σε εθνικό επίπεδο μετά το συνέδριο της ΚΙΝΑΛ συντελεστούν σεισμολογικοί κραδασμοί που από καιρό τώρα προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πολιτικά κέρδη!
Σε θετική εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θ’ ανοίξει και η πόρτα των Βρυξελλών.
Το γεγονός ότι ο Σάντσεθ, δεν συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό στην Αθήνα (πρόσφατα) ήταν κίνηση που δεν ταυτίζεται με τα προηγούμενα. Συντριβή Ποδέμος και Ιγκλέσιας στις Μαδριλένικες εκλογές, είχαν λογική και φυσιολογική διατήρηση αποστάσεων του Σάντσεθ από τον Αλέξη Τσίπρα. Τουλάχιστον στον εθνικό μας χώρο και ουρανό!
Όσον αφορά το ΕΛΚ, οι μεταλλάξεις και αλλαγές, βρίσκονται μόνο στην αρχή. Σίγουρα όμως, το ΡΡΕ θα είναι σύντομα διαφορετικό σε θεσμικούς ρόλους και θέσεις απ’ ότι σήμερα!
Έτσι διαμορφώνεται το Ευρωπαϊκό Πολιτικό τοπίο το οποίο έχει και ελληνικό χρώμα και άρωμα!
Από τον Ιούλιο, οι εξελίξεις θα τρέξουν περισσότερο. Ενώ το 2022 είναι βέβαιο ότι θα φέρει καινούριο σκηνικό που θα επηρεάζει και τη χώρα μας. Ακόμα και στις παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις!
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.