«Εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να σας συγχαρώ για όλα όσα κάνετε για τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας και τον ελληνισμό της Αιγύπτου, που παραμένει πάντα μέσα στην καρδιά μας», δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση να βρισκόμαστε εδώ», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τους Αιγυπτίους αδελφούς μας για την ειρήνη, όμως μέσα από μία διπλωματία που επιβάλλει συνεργασίες, συνέργειες, συμμαχίες, συνεκπαιδεύσεις, κοινές ασκήσεις. Παραμένουμε δύο χώρες με εξαιρετικό πολιτισμό, σύμμαχοι απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν με εμμονικά και ηγεμονικά αιτήματα παράλογων διεκδικήσεων να συμπεριφέρονται σαν ταραξίες της περιοχής. Μαζί με την Αίγυπτο, μαζί με την Κύπρο, μαζί με όλες τις δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν πραγματικά στις συνεργασίες των λαών, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε σκληρά, έτσι ώστε να παραμείνει η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας, πυλώνας ειρήνης, για το καλό των λαών μας».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής Αλεξάνδρειας χαιρέτισαν στο πρόσωπο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Μεγάλη χαρά, εκτίμηση και υπερηφάνεια διακατέχουν όλους εμάς σήμερα και ολόκληρη την ελληνική παροικία, βλέποντας στο πρόσωπό σας, κύριε υφυπουργέ, τις ένδοξες Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Ο αλεξανδρινός ελληνισμός έχει πρωτοστατήσει σε όλα τα καλέσματα της Ελλάδας για ελευθερία και ειρήνη με αποκορύφωμα τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσκεψή σας μάς τιμά και μας ενδυναμώνει στην προσπάθειά μας για τη διατήρηση της καλής γειτονίας στην περιοχή μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας, πρώην πρόεδρος και νυν κοινοτικός επίτροπος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, παρουσία του γγ του οργανισμού Δημήτρη Κάβουρα.
Παράλληλα, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Σιόκα, τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κοινότητα για να διατηρεί «Θερμοπύλες».
«Στην ωραία και ιστορική αυτή πόλη του Μεγαλέξανδρου, του Καβάφη, του Αβέρωφ και πολλών άλλων διανοουμένων, καλλιτεχνών και ευεργετών, ζούμε και δραστηριοποιούμεθα, λιγότεροι βέβαια αριθμητικά σε σχέση με το παρελθόν αλλά κρατώντας πάντα με όλες μας τις δυνάμεις μέσω της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, πρωτίστως, τα ήθη και τα έθιμά μας, την ελληνικότητά μας, τα σχολεία μας, την αγάπη μας για την πατρίδα Ελλάδα, και ζούμε αρμονικά με τον φιλόξενο αιγυπτιακό λαό», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιου Κοτσιώνη.
«Αισθανόμαστε ασφαλείς και συγχρόνως υπερήφανοι γιατί γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος, σε αυτήν τη χρονική στιγμή, με τη σοφή καθοδήγηση των ηγετών τους, βρίσκονται τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των δύο λαών και από κοινού με την πολυβασανισμένη μας Κύπρο παραμένουν εγγυητές της ελευθερίας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να τη διατηρήσουν μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Εμείς, ασχέτως με την αριθμητική μας παρουσία, κρατάμε με υπερηφάνεια τα επιτεύγματα που συντελούνται μέσα από αυτήν τη συμμαχία των δύο λαών και των δύο κυβερνήσεων και μεταλαμπαδεύουμε κάθε ημέρα τα μεγάλα ιδανικά της φυλής μας, τα ιδανικά της φιλίας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης όλων των λαών», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στα εγκαίνια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης της Αιγύπτου «EDEX 2021», στο Κάιρο, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας: «Η ελληνική πολιτεία, είμαστε εκεί έτοιμοι να συνδράμουμε σε οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι. Δεν το λέω καθόλου συμβατικά, το λέω μέσα από την καρδιά μου. Μαζί με τους Αιγυπτίους φίλους μας και συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε όλες τις κοινές αρχές και αξίες στις νεότερες γενιές. Έχει αξία για τις νέες γενιές να γνωρίζουν από πού προέρχονται, τη διαδρομή μας, τι πιστεύουμε και ποια είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να ακολουθήσουμε».