Παράλληλα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλά στο «m» για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, παρά το κλίμα αβεβαιότητας από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Ως τις εκλογές να περιμένουμε και άλλες παροχές;

Η έννοια «παροχές» δεν υπάρχει στη δική μας φιλοσοφία. Ο δημοσιονομικός χώρος που κάθε φορά εξοικονομείται ανήκει στους φορολογούμενους από τους οποίους προέρχεται. Κανείς δεν τους παρέχει τίποτε. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι στη φάση αυτήν το πρόβλημα της ακρίβειας. Ο όποιος χώρος δημιουργείται εκεί διατίθεται. Για την απευθείας ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, κατά το δυνατόν. Ταυτόχρονα, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων, κινούμαστε συντηρητικά, για να διασφαλίσουμε πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ο στόχος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Πώς εκλάβατε τα «καμπανάκια» που χτύπησε ο κ. Στουρνάρας για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω και των εκλογών;

Η βασική μου αρμοδιότητα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού γιατί η κυβέρνηση απλούστατα δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε, με επιτυχία, κατά την τετραετία της διακυβέρνησής μας, αποτελούν την εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε· άλλωστε, παρά τις μεγάλες, διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις καταφέραμε να πετύχουμε το 2022 υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και μείωση του δημοσίου χρέους σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2019.

 

Μήπως εντέλει επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές χρέη για να εξυπηρετήσουμε κάποιο στιγμιαίο όφελος;

Οι πολιτικές που εφαρμόσαμε κινούνταν σε δύο κατευθύνσεις. Κατ’ αρχάς, τηρήσαμε τις πολιτικές δεσμεύσεις μας υλοποιώντας τις μόνιμες αλλαγές πολιτικής που είχαμε υποσχεθεί. Εξονυχιστικά! Παραδείγματα, ενδεικτικά μόνον, οι μειώσεις στους φόρους και στις εισφορές, οι διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, κ.λπ. Η δεύτερη κατεύθυνση ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, με τα οποία ανταποκριθήκαμε –στο μέτρο του εφικτού– στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι εξωγενείς κρίσεις: το fuel pass, το market pass, η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα Συν-εργασία, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου κ.ο.κ. Κάθε μέτρο είναι κοστολογημένο προσεκτικά, δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν μεταφέρει δυσβάστακτα χρέη στο μέλλον αφού η πολιτική μας έχει αυξήσει το ΑΕΠ και έχει δημιουργήσει τα φορολογικά έσοδα για την εξυπηρέτηση του μελλοντικού χρέους. Το «προφίλ» της Ελλάδας αλλάζει και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που αντιμετωπιζόταν με καχυποψία εξαιτίας της περιπέτειας του 2015.

 

Πώς προχωρούν οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης και τι απαντάτε στην αντιπολίτευση ότι το έχετε φτιάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιοι λίγοι;

Φοβάμαι πως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ειδικά αυτόν τον καιρό είναι και δύσκολο να το κρύψει, με βάση τα όσα είδαμε να διαδραματίζονται στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Επί της ουσίας τώρα, βάζοντας τέλος στις πρακτικές της υπερφορολόγησης και της υπανάπτυξης έχει ξεκινήσει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και κατ’ επέκταση η μείωση του επενδυτικού κενού. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύτιμη η συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και όσο θα αφήνουμε πίσω μας τις τεράστιες, εξωγενείς κρίσεις τόσο πιο άμεσα, αντιληπτά θα γίνονται τα οφέλη από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην καθημερινότητα των πολιτών. Το εθνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί 440 έργα, μέχρι στιγμής, προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ, που εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του «Ελλάδα 2.0», δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας». Πλήθος δράσεων που έχουν «τρέξει» και άλλες που επίκεινται αφορούν, αποκλειστικά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφορικά με το σκέλος των δανείων του «Ελλάδα 2.0», έχουν υποβληθεί ήδη επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό περί τα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό και πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές;

Βλέπουμε ήδη ραγδαία αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν για τον Φεβρουάριο. Γεγονός, που θα επηρεάσει πρωτογενώς και άμεσα τον πληθωρισμό μέσω των τιμών ρεύματος, θα περάσει όμως σταδιακά πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές και στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, ιδίως των ενεργειοβόρων. Παράλληλα, καταγράφεται άνοδος του ευρώ (άνω του 10%), έναντι του δολαρίου. Εξέλιξη που θα έχει και αυτή επίπτωση στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται από τα διεθνώς εμπορεύσιμα σε δολάρια.