Τις πέντε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών θαλασσών παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβαση του στο 11ο Ετήσιο «World Ocean Summit» του «Economist», που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα. 

Ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο «Our Ocean Conference 2024». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα (16-17 Απριλίου) και σε αυτό θα επιδιωχθεί η ανάληψη σημαντικών δεσμεύσεων από τις δεκάδες κυβερνήσεις που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η θάλασσα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ. 

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών, αναφέροντας τα εξής: 

- Μέχρι το 2030, στο 10% των ελληνικών θαλασσών δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.
- Θα επεκταθούν οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών έως το 2025. Ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου και περιπολιών, θα τις επιτηρεί αποτελεσματικά.
- Θα αποκατασταθεί το 30% των υποβαθμισμένων θαλάσσιων εκτάσεων έως το 2030.
- Θα μειωθούν τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα κατά 50%, και τα μικροπλαστικά κατά 30%, έως το 2030.
- Θα διατεθούν κεφαλαία ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα. 

«Αυτές οι δεσμεύσεις θα αποτελέσουν τον καταλύτη» για περαιτέρω δράση», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους εταίρους να υποβάλουν αντίστοιχα φιλόδοξες εθελοντικές δεσμεύσεις πριν και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.