Στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη χθεσινή πορεία φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ώστε να μην παρακωλυθεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, είπε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτούς που θέλουν να διαδηλώσουν με τον όρο ότι δεν θα παρενοχλείται η λειτουργία της πόλης».

«Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Διότι εάν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, μετά ο καθένας, αφού έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόζει τους νόμους, πηγαίνουμε στο ποιος είναι πιο ισχυρός για να μην εφαρμόζει το νόμο. Αυτό δεν είναι δίκαιο και δεν είναι σωστό. Στη δημοκρατική οργανωμένη κοινωνία και πολιτεία οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ο νόμος τι λέει; Ο νόμος λέει, και παρά πολύ σωστά, ότι υπάρχει, το Σύνταγμα το λέει πριν από το νόμο, υπάρχει το δικαίωμα των διαδηλώσεων. Καθένας μπορεί ελεύθερα να κάνει διαδηλώσεις.

Όμως οι διαδηλώσεις τους δεν μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο. Άρα, όταν είναι εκατό διακόσιοι άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού, δεν μπορούν να κλείνουν όλο τον δρόμο. Χθες τι έγινε; Μια πολύ μικρή συγκέντρωση και πορεία και περιορίστηκε στον χώρο που έπρεπε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα απαγόρευσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που θέλουν να διαδηλώσουν για ό,τι νομίζουν, είμαστε δημοκρατική χώρα, απλώς η αστυνομία θα πρέπει να φροντίζει την τήρηση του νόμου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρενοχλείται η λειτουργία της πόλης, δεν μπορεί να κλείνει η πόλη από εκατό και διακόσιους ανθρώπους, οι οποίοι ναι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν αλλά σε ένα σχήμα του πεζοδρομίου ή του δρόμου, ανάλογα με το πόσοι είναι», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε και την υποστήριξη και συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

«Δεν είναι θέματα αυτά για αντιπολίτευση. Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστέψει ότι η εφαρμογή του νόμου σημαίνει μείωση της δημοκρατίας; Το αντίθετο συμβαίνει. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από τάξη, ασφάλεια, γιατί αυτά είναι και οι εγγυητές και της ελευθερίας. Η κοινωνία είναι ένα σύνολο, δεν είναι κάποιοι άνθρωποι και πρέπει να φροντίζουμε όλο το σύνολο της κοινωνίας, εξασφαλίζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα ταυτόχρονα την κανονική λειτουργία στην πόλη, την ομαλότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

 

8.500 αστυνομικοί φρουρούν τις πυρόπληκτες περιοχές επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

8.500 άντρες σε 1800-1900 συνεργεία ανά την Ελλάδα και θέλω να πω ότι αυτή η δουλειά είναι τεράστια, διότι η Ελληνική Αστυνομία, όλη αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο, που δυστυχώς πληγήκαμε από την πανδημία το κορωνοιού, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Διότι όλοι θυμόμαστε τις διακυμάνσεις μέσα σε αυτή την κρίση από την εποχή της καραντίνας μέχρι τις σημερινές μέρες. Η δουλειά που κάνει είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική, η δουλειά που κάνει οφείλει να ενισχυθεί με τη συνεργασία της με τις τοπικές κοινωνίες και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και αυτό ένα τμήμα των κατευθύνσεων που δίνουμε και τις οποίες συζητήσαμε επίσης χτες στις επισκέψεις που προαναφέραμε.