Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα ελευθερίας και πολιτισμού

13

Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι τα ύψιστα αγαθά, που οφείλει κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία να τα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα: «Η βία κατά των Γυναικών: Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης στην εποχή της πανδημίας».

Η επιμορφωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως κάθε μορφή βίας -είτε είναι λεκτική είτε συναισθηματική είτε οικονομική είτε βία στην εργασία- είναι, απολύτως, καταδικαστέα. Κι αυτό, όχι επειδή το επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά διότι κρίνεται αναγκαίο, ως ένδειξη σεβασμού προς την ανθρώπινη ελευθερία.

Ανέφερε, επίσης, πως «δυστυχώς το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πολύ διαδεδομένο», κι επισήμανε πως «η καραντίνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έδωσε τη δυνατότητα να το συνειδητοποιήσουμε, να ζήσουμε μία πιο οξυμένη πλευρά του προβλήματος. Και θεωρώ ότι ο κίνδυνος της βίας έχει μεγιστοποιηθεί σε ευάλωτες ομάδες π.χ. προσφύγων, μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Ο υπουργός σημείωσε πως το χρονικό διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της» επισήμανε, ενώ μίλησε και για τη σημασία που έχουν οι αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. «Πιστεύω ότι το θέμα της βίας κατά των γυναικών συνδέεται, απολύτως, με αυτήν την επανεξέταση αξιών στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο φροντίδας και ενημέρωσης στο σύνολο της κοινωνίας. «Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και φυσικά του Κράτους, το οποίο οργανώνει τη δημόσια ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό πιστεύω, πάρα πολύ, στη διαπαιδαγώγηση των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις που διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πέρα από τα στερεότυπα των προηγούμενων γενεών περί ισχυρών φύλων και τη λογική της υποταγής της γυναίκας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν τεράστιο ρόλο σε αυτό είναι αυτοί που παρέχουν την εκπαίδευση στα παιδιά μας. Άρα το σύστημα της εκπαίδευσης, η παιδεία, είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος παράγοντας. Πολύ κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι και οι εθελοντικές οργανώσεις. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει, καθοριστικά, η Αυτοδιοίκηση, η οποία ως θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες. Μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του».

Ο υπουργός τόνισε πως στην Ελλάδα γίνεται σημαντική δουλειά από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr