Επιβεβαίωσε τα σενάρια που θέλουν οι απόδημοι να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουτσίλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το σχετικό νομοσχέδιο (που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) θα τύχει ευρείας στήριξης, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε «ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού».

«Ο στόχος της ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου Ελληνισμού. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στη λήψη των αποφάσεων για την πατρίδα. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την συμμετοχή των Ελλήνων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό, στις εκλογικές διαδικασίες.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Οκτώβριο θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό το νομοσχέδιο που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες. Ήθελα λοιπόν να συζητήσω από πρώτο χέρι με τους Έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών τις απόψεις τους για το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Το ίδιο έχω κάνει και με άλλες ομογενειακές οργανώσεις σε άλλες χώρες και είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη που αυτό το διάστημα έχει οργώσει όλες τις χώρες που έχουν ελληνικό στοιχείο. Πεποίθησή μου είναι ότι από την επαφή με την Ομογένεια, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάθε Έλληνας πολιτικός, γιατί οι αντιλήψεις και οι ιδέες τους μόνο θετικά μπορούν να συνεισφέρουν» είπε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συμπλήρωσε πως «θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Και η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων».

Εκτίμησε δε πως δεν «μπορεί να υπάρξει Ελληνας βουλευτής που θα αρνηθεί ψήφο στους Ελληνες που ζουν το εξωτερικό. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι Ελληνες στα μεγάλα, στα σημαντικά, σε αυτά που αφορούν τον οικουμενικό ελληνισμό, είμαστε ενωμένοι».

Απαντώντας στα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σχετικά, σχολίασε πως «δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση σε οποιαδήποτε τέτοια αρνητική εξέλιξη».

«Θέλουμε τους Ελληνες της Ομογένειας κοντά μας, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επενδύσουν στην πατρίδα μας και να συμβάλλουν καθοριστικά στην ισχυροποίησή της σε όλο τον Κόσμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αγκαλιάζει την πολιτική, τους στόχους και την μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στην πρόοδο της πατρίδας μας» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.