Την ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω αφενός προσλήψεων προσωπικού και αφετέρου με την μείωση των εισαγωγών μετά τον νόμο για τον προσωπικό γιατρό, περιγράφει μιλώντας στο tomanifesto ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίζεται αισιόδοξος για τους θερινούς μήνες χωρίς να αποκλείει την επαναφορά δέσμης μέτρων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στη Ντόρα Κουτροκόη 

Ενας νέος θεσμός, αυτός του προσωπικού γιατρού, μπαίνει πολύ σύντομα στη ζωή μας. Τι προβλέπει ο νόμος και πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα;

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και πλέον οι πολίτες θα έχουν τον προσωπικό τους γιατρό, που θα τους λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνουν, θα ενημερώνει τον φάκελό τους και θα τους κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση.

Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή για τους πολίτες και θα είναι εντελώς δωρεάν. Δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς όπου μεσοσταθμικά θα είναι 60 χιλιάδες ευρώ και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει προσέλκυση ιατρών στο σύστημα.

Η βασική διαφορά που θέλουμε να κάνουμε από το μοντέλο που υπήρχε ως τώρα, είναι ότι δεν χρειαζόμαστε έναν γιατρό μόνο για συνταγογράφηση. Αυτήν τη στιγμή, στην πραγματικότητα οι γιατροί οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό, οι γενικοί γιατροί, εξυπηρετούν σε σημαντικό ποσοστό τη συνταγογράφηση πληθυσμού.

Εμείς θέλουμε έναν γιατρό ο οποίος σε πρώτη φάση θα έχει όλον τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουν να συμμετάσχουν και δεν θα είναι υποχρεωτικό. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες. Αρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε πρώτη φάση και οι ειδικοί.

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την κάλυψη των αναγκών λόγω έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας; Οι εργαζόμενοι αντιδρούν κάνοντας λόγο για εξαντλητικά ωράρια, σοβαρά προβλήματα στις εφημερίες και κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Θα προχωρήσετε σε προσλήψεις;

Στη διάρκεια της πανδημίας έχει ενταχθεί συνολικά 16.000 επιπλέον προσωπικό, το οποίο είναι επικουρικό, πλην των  2.000 γιατρών που είναι μόνιμοι. Τώρα βγαίνουν οι προσλήψεις για τις μόνιμες θέσεις και ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να βγει η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές που θα μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχουν και δύο άλλες προκηρύξεις μέσα στο καλοκαίρι για άλλα 1.500 άτομα ιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Αρα, για το 2022 έχουμε γύρω στις 6.000 μόνιμες θέσεις που θα βγάλουμε. Παράλληλα όμως βγαίνουν και οι θέσεις των επικουρικών.

 

θανος πλευρης ντορα κουτροκοη

 

Κύριε υπουργέ, αν και τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση στην εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος μέσα στο καλοκαίρι λόγω της τουριστικής σεζόν. Σας προβληματίζει αυτό το σενάριο;

Η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες δεν έχει δυναμική. Ελπίζουμε αυτό να παραμείνει. Πέρυσι το καλοκαίρι υπήρξε η ιδιαιτερότητα ότι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, που ήταν και η πιο φονική μετάλλαξη του κορωνοϊού και δεν μπορούσε κάποιος να το προβλέψει. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή.

 

Εάν κατά το πέμπτο κύμα παρατηρηθεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων; Για παράδειγμα, η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Τα μέτρα έχουν ανασταλεί, αλλά αν χρειαστεί κάποια από αυτά θα επανέλθουν. Μακάρι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ενδεχομένως ο χειμώνας θα έχει δυσκολίες, έξαρση και ίσως χρειαστεί να κάνουμε παρεμβάσεις.

 

Η 4η δόση του φθινοπώρου θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό;

Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν –αυτό μαθαίνουμε και από τις επιστημονικές κοινότητες– ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα είναι και τροποποιημένο, γιατί τα εμβόλια συνεχώς τροποποιούνται βάσει των μεταλλάξεων. Πάντοτε μας παραδίδουν οι εταιρείες το πιο εξελιγμένο εμβόλιο που υπάρχει.

Το αν αυτό τώρα θα αφορά τον γενικό πληθυσμό, στοχευμένες ομάδες, ή θα είναι για όλον τον κόσμο, είναι κάτι που περιμένουμε να το αποσαφηνίσουμε.

Η κατεύθυνση είναι ότι θα χρειαστεί εμβολιασμός σε ευάλωτο κόσμο και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί σε όλον τον πληθυσμό.

 

Με τόσες παραλλαγές του ιού πώς θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι εταιρείες θα κατασκευάσουν τελικώς ένα εμβόλιο που θα τις καλύπτει όλες; Είναι εφικτός ο στόχος ενός εποχικού εμβολίου, όπως αυτό της γρίπης;

Θα θέλαμε να είναι ένα εμβόλιο που γίνεται εποχικό μία φορά τον χρόνο. Δεν ξέρουμε αν τον Σεπτέμβριο οι εταιρείες θα είναι έτοιμες για αυτό.

Ηδη είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες διότι αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι είναι να καταφέρουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί και το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις, αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο ετήσιο.

Ωστόσο, ενδεχομένως να μην το έχουμε και να συνεχίσουμε να έχουμε χαρακτηριστικά επαναληπτικών δόσεων. Ευελπιστώ ότι άμεσα –μέσα στο επόμενο διάστημα–  όλο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν και οι πολίτες από τώρα ποιος είναι ο προγραμματισμός εμβολιασμού το φθινόπωρο.

 

Είναι η 15η Σεπτεμβρίου η ημερομηνία που θα μάθουμε πώς θα περάσουμε την επόμενη χρονιά; Θα υιοθετήσετε τις εισηγήσεις της Επιτροπής έστω και εάν αυτές θα έχουν κόστος; Οικονομικό ή πολιτικό, καθώς θα οδεύουμε προς τις κάλπες;

Ολοι οι ειδικοί στην Ελλάδα και οι ομόλογοι υπουργοί Υγείας εκφράζουν ανησυχία ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας, θα υπάρξει άνοδος φυσιολογική, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Το αρχικό σχέδιό μας είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείχνει η πανδημία δυναμική.

Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο, που ελπίζουμε κιόλας ότι αυτό θα υλοποιηθεί, είναι ότι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών, επομένως από το δεύτερο προς το τρίτο έτος έχει σαφή πτώση και σιγά σιγά μετατρέπεται σε μια ενδημική κατάσταση.

Αρα αυτό θα μας επιτρέψει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, αλλά στα απολύτως απαραίτητα. Και το δεύτερο σενάριο που αφορά μία κατάσταση έξαρσης ή να υπάρχει μια μετάλλαξη. Προφανέστατα όλα είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα που θα εισηγηθούν τα μέλη της επιτροπής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή στη συνύπαρξή μας πια με τον κορωνοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό, που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση, γιατί αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί, αλλά υπάρχει και φυσική ανοσία γιατί ήδη έχει νοσήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

 

Υστερα από δύο χρόνια πανδημίας έκανε την εμφάνισή της και η «ευλογιά των πιθήκων». Ο ΠΟΥ αναμένει κι άλλα κρούσματα διεθνώς. Υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας εάν η ασθένεια φτάσει στη χώρα μας και ποιος είναι αυτός;

Η μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης νόσου δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό.

Βλέπετε ότι είναι πολύ μικρή η μεταδοτικότητα και συντριπτικά συνδέεται με το κομμάτι της σωματικής επαφής. Για το σκέλος των σταγονιδίων, τουλάχιστον η πρώτη εκτίμηση αναφέρεται μόνο σε πολύ κοντινές επαφές και σε περιπτώσεις που είχε εκδηλωθεί η νόσος.

Αρα προφανώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γι’ αυτό εξετάζουμε όλα τα περιστατικά που εμφανίζουν συμπτώματα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανάλογο περιστατικό στη χώρα μας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”