Ενώ η κλαγγή των όπλων ακούγεται όλο και πιο δυνατά στη γειτονιά μας, ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη νέα τάξη πραγμάτων και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η Ελλάδα εδραιώνεται μέρα με την ημέρα ως μια νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ήπειρο που πολλές κυβερνήσεις καταρρέουν και εναλλάσσονται με άλλες το ίδιο θνησιγενείς.
Σε αυτήν τη συγκυρία η συζήτηση με τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος πάντα εκφράζεται με ενάργεια, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας διατυπώνει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στη Συρία και επισημαίνει πως εκεί «από τη μία πλευρά έχουμε την πτώση ενός καθεστώτος το οποίο συνδυαζόταν σε μεγάλο βαθμό με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι και αυτοί που θα αναλάβουν δεν είναι και οι πιο δημοκρατικοί» – ίσως από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη… Εδώ σημειώνει πως η Ευρώπη τίθεται αντιμέτωπη με ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει: «Να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εξέλιξη στη Συρία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό;
Πρόκειται για μία κρίσιμη γεωπολιτική αλλαγή κοντά στη γειτονιά μας, που χρειάζεται χρόνο για να εκτιμήσουμε τι ακριβώς θα συμβεί. Από τη μία πλευρά έχουμε την πτώση ενός καθεστώτος το οποίο συνδυαζόταν σε μεγάλο βαθμό με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι και αυτοί που θα αναλάβουν δεν είναι και οι πιο δημοκρατικοί. Συνεπώς θα πρέπει να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ενδεχομένως να υπάρξει εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα προκειμένου να έχουμε νέες παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Εκτιμάτε ότι η Ευρώπη θα καταρτίσει κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης: να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, διότι πολλές φορές λέμε για προσφυγικό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για λαθρομετανάστευση.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε με σαφήνεια είναι πλέον όσοι είχαν έρθει από τη Συρία, από τη στιγμή που ανετράπη το καθεστώς και είχαν έρθει εδώ πέρα ως υποτιθέμενοι πρόσφυγες, λόγω των συνθηκών του προηγούμενου καθεστώτος, δεν έχουν λόγο να έχουν προσφυγική ιδιότητα και μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Να το πούμε απλά: δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει το καθεστώς σε μία άλλη χώρα να θεωρούνται όλοι πρόσφυγες. Πρόσφυγες ήταν γιατί κινδύνευαν από τον Ασαντ. Αυτοί λοιπόν που βγήκαν και πανηγύρισαν μπορούν ασφαλείς να γυρίσουν πίσω στη Συρία. Να φτιάξουν τη χώρα τους διαφορετικά. Αν παραμείνουν στην Ευρώπη δεν θα είναι πρόσφυγες, αλλά λαθρομετανάστες.
Εφόσον η συζήτηση έχει ανοίξει, εσείς ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε να έχει ο επόμενος Προέδρος της Δημοκρατίας;
Η συζήτηση, ως προς τα ονόματα, θα ανοίξει όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίνει, στον κατάλληλο συνταγματικό χρόνο. Προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ του ίδιου του θεσμού θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει τους Ελληνες πολίτες. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα τα κρίνει ο πρωθυπουργός, εγώ εκτιμώ ότι όπως υπάρχουν προσωπικότητες στην Κεντροαριστερά, προφανώς υπάρχουν προσωπικότητες και στην Κεντροδεξιά. Αρα, κατά την άποψή μου, ο πρωθυπουργός θα ερμηνεύσει και θα ορίσει τα κριτήρια. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να είναι και ένα πρόσωπο το οποίο δεν προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο αλλά από την παράταξή μας.
Βλέπετε πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση του αστυνομικού που υπηρετούσε στη Βουλή;
Σε μία αντιδικία που είχαμε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ήθελα να καταδείξω ακριβώς ότι δεν μπορούμε σε όλα να βλέπουμε πολιτικές προεκτάσεις. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ελέγχεται για ειδεχθέστατα εγκλήματα, είναι κατηγορούμενος και πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο έπακρο για τα αδικήματα που ήδη έχουμε ακούσει ότι έχουν διαπραχθεί. Από κει και πέρα, ο τρόπος που γίνεται ο έλεγχος για το πώς θα μπαίνει κάποιος αστυνομικός στο Σώμα και πώς ελέγχονται οι φάκελοι είναι οπωσδήποτε ένα πολιτικό θέμα. Ομως αποτελεί απόλυτο λαϊκισμό να προσπαθείς να χρεώσεις σε προέδρους της Βουλής ότι θέλουν να καλύψουν επίορκους αστυνομικούς ή αστυνομικούς που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Αυτό πραγματικά ξεπερνάει κάθε λογική και είναι τελείως παράλογο να θέλει κάποιος να βρει μικροκομματικά οφέλη από αυτά. Επίσης θα μπορούσαμε να τα επικαλεστούμε καθώς ο συγκεκριμένος αστυνομικός διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι αυτό συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό.
Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εξετάζονται με τα ψυχολογικά τεστ οι Ελληνες αστυνομικοί;
Οπωσδήποτε σε όλο τον δημόσιο τομέα και στην Ελληνική Αστυνομία, συνολικά οι έλεγχοι που γίνονται σε όσους υπηρετούν και στο κομμάτι της αξιολόγησης και στα ψυχολογικά τεστ και γενικότερα σε όλο το πλαίσιο ελέγχου του φακέλου θα πρέπει να γίνονται πιο αποτελεσματικοί και να μην είναι διεκπεραιωτικοί, όπως πολλές φορές βλέπουμε ότι συμβαίνει.