Την επισήμανση πως «η εμπειρία και η πρόσφατη ιστορία έχουν δείξει ότι τα προσωποκεντρικά κόμματα δεν έχουν μακροημερεύσει» έκανε ο Θανάσης Κοντογεώργης στο ΕΡΤnews radio 105,8.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία νέων κομμάτων στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης είπε πως «τα κόμματα γεννώνται κανονικά - για να είναι και βιώσιμα - όταν υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες».
Ξεκινώντας από τα πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η προοπτική δημιουργίας κόμματος από εκείνον «δεν είναι κάτι που μας ενθουσιάζει ως ιδέα». Αλλά, συνέχισε, «όλα θα κριθούν στο πεδίο. Η κριτική του κ. Σαμαρά εντοπίζεται σε θέματα στα οποία έχουμε απαντήσει πολλάκις, κυρίως σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Ακόμη και πολίτες που δεν είναι κοντά στην κυβέρνηση και τη ΝΔ με δυσκολία θα δέχονταν την κριτική του κ. Σαμαρά για απεμπόληση εθνικών δικαιωμάτων μας», υπογράμμισε ο Θ. Κοντογεώργης.
Ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ότι από το 2019 αυτή η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη χώρα αμυντικά και στο διπλωματικό της κεφάλαιο, «με σύνεση ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της κι αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις διαστάσεις».
Από εκεί και πέρα, τόνισε, «ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που νομίζει και όλα θα κριθούν στην κάλπη». Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης «εμείς έχουμε μια βασική κατεύθυνση για τους επόμενους δέκα μήνες, (να κάνουμε) τη δουλειά μας με υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αλλά και (με το βλέμμα) στο τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα».
Κληθείς να σχολιάσει αυτό που υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, απάντησε ότι «ο παραλληλισμός είναι ανακριβής» και ο ισχυρισμός «ιστορικά αναληθής». Σημείωσε δε, ότι τού προξένησε εντύπωση αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς, γιατί «ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, έχω συνεργασθεί μαζί του το 2012-14 και έχει υποστεί και ο ίδιος πολλές από τις πρακτικές του κ. Τσίπρα, και τον λαϊκισμό και το επέκεινα αυτού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει λίγο περισσότερο… δράμα από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε
Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται στην Αριστερά, δήλωσε ότι «ο πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα και τα αποκόμματα, και με αυτά που είδαμε το Σάββατο, νομίζω ότι παράγει λίγο περισσότερο… δράμα από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε».
Ειδικότερα για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε πως «ξεκίνησε το rebranding με την ‘Ιθάκη', τον εξώστη και την πλατεία» και τώρα «βλέπω μια αναπαλαίωση, ίσως με κάποια νέα πρόσωπα αλλά και με μια μανιέρα σε αυτά που έχει πει ο κ. Τσίπρας». Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, ο κ. Τσίπρας «για το μέλλον λέει κάτι γενικόλογο». Επιπροσθέτως, «ήταν 15 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός, είναι συνεπώς λίγο οξύμωρο να λέει ότι θα διαμορφώσει τώρα θέσεις και προτάσεις για τη χώρα». Συμπερασματικά, «αυτά δείχνουν ότι δεν περιμένουμε κάτι καινούριο».
Για το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού περιορίσθηκε να πει ότι «θα δούμε τις προτάσεις που θα καταθέσει και εκεί θα είμαστε να αντιπαρατεθούμε».