Στην προσωπικότητα αλλά και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Σημίτη αναφέρθηκε σήμερα το βράδυ ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης στην εκπομπή «Βράδυ Κυριακής» στο ERTnews, η οποία ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο του εκλιπόντος πρωθυπουργού.
Αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του η οποία συνδέθηκε με μια πολύ ιδιαίτερη ιστορική περίοδο για τη χώρα μας, και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κοντογεώργης τρεις ήταν οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό.
Αναλυτικά αναφέρθηκε: πρώτον, στο γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης κατάφερε, όπως και ο Κ. Καραμανλής το 1980 με την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, «να ευθυγραμμίσει τις εθνικές μας επιδιώξεις με τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και προτεραιότητες. Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην ΕΕ».
Παράλληλα τόνισε ότι, οι εθνικοί στόχοι που τέθηκαν οδήγησαν και σε μια αλλαγή στο πώς αντιμετώπιζε η χώρα τη θέση της στον κόσμο. Από την εσωστρέφεια και τη λογική του απομονωτισμού, του «ανάδελφου έθνους», στην εξωστρέφεια, με έναν διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον και μια διαφορετική εθνική αυτοπεποίθηση που εδραζόταν σε μια συλλογική αυτογνωσία, η οποία είχε στον πυρήνα της την αντίληψη ότι «εμείς κρατάμε την τύχη της χώρας μας στα χέρια μας».
Ως δεύτερο λόγο ανέφερε ότι ο Κ. Σημίτης είχε ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για τον θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας που, παρά τις διαφορετικές οπτικές και την αποδοχή ή την κριτική απόρριψη που μπορεί να υπήρχαν σε επιμέρους εκφάνσεις του σχεδίου, όλοι ομολογούν ότι υπήρχε ένα σχέδιο στο οποίο ενσωμάτωσε και πολιτικές του παρελθόντος και μπόρεσε να ανανεώσει τις δημόσιες πολιτικές και τα θέματα για τα οποία συζητούσαμε τότε στη δημόσια σφαίρα.
Ως τρίτο σημαντικό λόγο ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι ο Κώστας Σημίτης εισήγαγε στην ελληνική πραγματικότητα ένα διαφορετικό υπόδειγμα καλής διακυβέρνησης του τόπου. Αυτό είχε να κάνει με τον συντονισμό των πολιτικών, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, όμως είχε σημασία και το πολιτικό παράδειγμα που έδωσε ο ίδιος και μετά την ολοκλήρωση της πρωθυπουργίας του, αφού –και κατά γενική ομολογία– το δημόσιο ύφος και ήθος του Κώστα Σημίτη αλλά και ο συνετός βίος που ο ίδιος διήγε, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του».
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την πολιτική προσωπικότητα ενός καλού ανθρώπου, ευγενούς, με αξία που ήταν επίσης ειλικρινής και σταθερός και σε αυτά που πίστευε και στις σχέσεις του με τους άλλους.