Νέα ηχητικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως και αποκαλύπτουν το χάος που επικρατούσε στον ΟΣΕ τόσο πριν όσο και μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι διάλογοι ανάμεσα στους σταθμάρχες αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παθογένειες χρόνων, που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την εθνική τραγωδία, μια σειρά από αδημοσίευτα ηχητικά ντοκουμέντα έρχονται να αναδείξουν όχι μόνο ανθρώπινα σφάλματα, αλλά όπως φαίνεται και μια σειρά από βαθιές δυσλειτουργίες στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΣΕ.

Λίγες ώρες μετά την τραγωδία, οι σταθμάρχες που έχουν βάρδια, βλέπουν τις πρώτες εικόνες και αντιλαμβάνονται το μέγεθος της τραγωδίας.

Σταθμάρχης: Τι δείχνει εκεί, τα φορεία, τα ελατήρια… Αυτό είναι λες και έπεσε χειροβομβίδα.

Σταθμάρχης: Αυτό δεν είναι χειροβομβίδα, αυτό είναι ατομική βόμβα.

Σταθμάρχης: Ναι, ναι...

Σταθμάρχης: Η μηχανή, οι πλατφόρμες έχουν πλακώσει η μία πάνω από την άλλη, η μία μηχανή είναι πεταμένη στον αέρα λες και έκανε κωλοτούμπα.

Όλοι πλέον βρίσκονται σε συναγερμό. Το ξεσκόνισμα των βιβλίων με τις ώρες που πέρασαν τα τρένα έχει ξεκινήσει και οι διάλογοι είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατούσε.

Σταθμάρχης: Δεν ήξερα να μου πει ο Στέφανος το 2598 και του λέω ‘πώς πέρασε ρε από το σημείο, δεν περνούσε τρένο’.

Σταθμάρχης: Δεν πέρασε το 2598.

Σταθμάρχης: Το 93590 είναι το 2599.

Σταθμάρχης: Ναι, ναι αυτό που γύρισε, αφού το βρήκαμε εκείνη την ώρα, απλώς το 93506 δεν ήξερα τι είναι.

Οι ώρες συμπληρώνονται στο περίπου, αλλά πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό.

Σταθμάρχης: Το 93506 ποιο ήταν;

Σταθμάρχης: Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να βγάλω και εγώ άκρη και δεν γράφει δίπλα στο περιθώριο ο Δημήτρης.

Σταθμάρχης: Εν τω μεταξύ ο Δημήτρης εδώ επειδή τα γράφει, γράφει "Τ". "93506 Τ".

Σταθμάρχης: Ταφ;

Σταθμάρχης: Συνήθως στα εμπορικά βάζει εκείνα, αυτά που είναι χωρίς προσωπικό, έτσι τα γράφανε παλιά και ο Δημήτρης τα γράφει έτσι απ’ όλα τα χρόνια.

Σταθμάρχης: Δηλαδή τι είναι αυτό;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω.

Σταθμάρχης: Εδώ το έχει 23.19 διέλευση.

Σταθμάρχης: 24.52 έφυγε από εδώ.

Σταθμάρχης: Την ώρα του συμβάντος μήπως ήταν κενό υλικού, κάτι;

Σταθμάρχης: Δεν ξέρω.

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν έχουν ακολουθηθεί. Προέχει όμως η συμπλήρωση των βιβλίων για να αισθάνονται, όπως φαίνεται, οι υπάλληλοι καλυμμένοι.

Σταθμάρχης: Καλημέρα είμαι στο…

Σταθμάρχης: Άνοιξες Νέους Πόρους ε;

Σταθμάρχης: Άνοιξα Νέους Πόρους ναι.

Σταθμάρχης: Τι ώρα;

Σταθμάρχης: Τι ώρα; 7.40.

Σταθμάρχης: Ε, βάλ' το.

Σταθμάρχης: Να το βάλω 7.30-7.40;

Σταθμάρχης: 7 βάλ' το.

Σταθμάρχης: 7 η ώρα να είναι στρογγυλό

Κάποιοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις και το ομολογούν. Διαισθάνονται όμως πως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα τα περιθώρια που έχουν είναι λιγότερα από πριν.

Σταθμάρχης: Έλα.

Σταθμάρχης: Δοκιμή κάνω συνάδελφε, εκπαιδεύομαι στο GSMR.

Σταθμάρχης: Τώρα βρήκες να εκπαιδευτείς στα γεράματα;

Σταθμάρχης: Ε, τώρα τι να κάνω ρε συ; Ποια έχεις αυτού, τη Β…;

Σταθμάρχης: Τη Β…

Οι κονσόλες που υπάρχουν μπροστά, φαίνονται σε ορισμένους εξαιρετικά δυσνόητες.

Σταθμάρχης: Έλα ρε γιατί δεν το σηκώνεις;

Σταθμάρχης: Ε, ψάχνω να βρω τα κουμπιά. Εμένα δεν με έχουν εκπαιδεύσει.

Σταθμάρχης: Ωχ, Παναγία μου.

Τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Πολλοί δείχνουν να τα έχουν χαμένα και αδυνατούν να βρουν λύσεις ακόμα και για το πώς η ελληνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια.

Σταθμάρχης: Έλα ρε Σ… τι κάνεις;

Σταθμάρχης: Ε, τι να κάνω; Κάθομαι εδώ σκοτώνω την ώρα μου.

Σταθμάρχης: Ε να και εγώ τώρα με πήρε η Τ… τηλέφωνο. Με λέει η Β… τη σημαία λέει, μεσίστια μέχρι το Σάββατο. Ε, λέω καλά αύριο. Εμείς δεν… έχει δύο κρίκους εν των μεταξύ και είναι δεμένη από τον έναν κρίκο στον άλλον, δεν έχει μέχρι κάτω σχοινί. Θέλει αύριο να βγάλουμε τον σωλήνα να τον βάλουμε στον δεύτερο τον κρίκο και προς τα κάτω μέχρι εκεί που θα πάει.

Σταθμάρχης: Ε καλά ναι.

Σταθμάρχης: Καλά δεν έχουμε και κόσμο εδώ, δεν φαίνεται αλλά καμιά φορά κανένας μ… ξέρεις βγάζει καμιά φωτογραφία. Αυτά τα γ… τα κινητά για να βρεις τον μπελά σου ξέρεις είναι.

Σταθμάρχης: Θα τραβήξει καμιά φωτογραφία θα πει ‘αυτοί τάχα έχουν πένθος και οι άλλοι χορεύουν εκεί'.