Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου – θύμα στην τραγωδία των Τεμπών– αλλά και ο Νίκος Πλακιάς εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι δεν υπήρξε παράνομο φορτίο στο εμπορικό τρένο, στην εκδήλωση «Η αθέατη πτυχή» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα.
Ο Χρήστος Βλάχος, τόνισε: «Ποτέ δεν είχα πιστέψει το παράνομο φορτίο. Το θεωρούσα ευθύς εξ αρχής άτοπο και άκαιρο και ότι βολεύει μόνο κάποιους. Είχα δεχτεί πολύ «bullying» για τις απόψεις μου για την έκρηξη και τη φωτιά. Αποδεικνύεται πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν υπάρχει παράνομο φορτίο. Έχουμε ηχητικά σταθμαρχών, τα βίντεο της Λεπτοκαρυάς, τα βίντεο του Καπερνάρου, τις εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους… Η άποψή του είναι ότι τα συστατικά των μηχανών των τρένων προκάλεσαν αυτή την τεράστια έκρηξη. Σύμφωνα με βιβλιογραφίες που έχουμε βρει, τα λάδια σιλικόνης μια χαρά εκρήγνυνται, μια χαρά εξαερώνονται, μια χαρά παράγουν επικίνδυνα αέρια… Όλες αυτές οι μηχανές, είναι 5.000 μηχανές σε όλη την Ευρώπη που κυκλοφορούν, είναι επικίνδυνες».
«Συμφωνώ κι εγώ με αυτά που ο Χρήστος», είπε ο Νίκος Πλακιάς, αμέσως μετά: «Είμαι κι εγώ 100% σίγουρος ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο. Περιμένουμε όμως το πόρισμα του κ. Καρώνη, το οποίο θα έριχνε άπλετο φως. Γιατί δεν το δίνει η κυβέρνηση αυτό το πόρισμα; Δεν σας βάζει ιδέες; Τι θέλουν να κρύψουν; Αυτό που θέλουν είναι αυτή η κόντρα που υπάρχει μεταξύ δικηγόρων και οικογενειών να την κρατήσουν στην επιφάνεια».
Μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Περίμετρος» και στην Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των διδύμων κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, ανέφερε: «’Εγινε μια συζήτηση και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν πρέπει πλέον να γίνεται μονόλογος. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Έχει επέλθει ο κορεσμός. Τα ερωτήματα πάρα πολλά και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Να μας ρωτάνε, να απαντάμε, να λέμε τις απόψεις μας. Να στηρίζουμε τις απόψεις μας με τα στοιχεία που έχουμε».
Σχετικά με τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν κατατεθεί στον ανακριτή ο κ. Πλακιάς τόνισε πως, «υπάρχουν στο γραφείο του ανακριτή 14 πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να γίνει το αυτονόητο».
Και εξήγησε: «Η κάθε οικογένεια να πάει και επίσημα να δηλώσει τον πραγματογνώμονα και ο κάθε πραγματογνώμονας να πάει επίσημα και να δηλώσει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή. Γιατί αν είχε γίνει από την αρχή δεν θα φτάναμε τώρα σε αυτό το σημείο».