Αναρμόδιος δήλωσε στον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, κατά τις ανωμοτί εξηγήσεις του στην Εισαγγελία Λάρισας, για την απουσία από τη δικογραφία του επίμαχου βιντεοληπτικού υλικού από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΟΣΕ κλήθηκε από την εισαγγελική αρχή ως ύποπτος διάπραξης παράβασης καθήκοντος για το γεγονός ότι ο ΟΣΕ δεν προσκόμισε στον ανακριτή τα βίντεο από τη στιγμή της φόρτωσης του υλικού στην 63501 αμαξοστοιχία, αλλά τα βίντεο από τον επιβατικό σταθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραπτό του υπόμνημα προς τον εισαγγελέα, ο κ. Πατέρας –που παραιτήθηκε από τη διοίκηση του ΟΣΕ την επόμενη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος– επεσήμανε ότι το διάστημα μετά την τραγωδία υπήρξε άλλη διοίκηση στον Οργανισμό (σ.σ.: Παναγιώτης Τερεζάκης) και ως εκ τούτου δεν έδωσε καμία εντολή για προσκόμιση ή μη βιντεοληπτικού υλικού από τον εμπορικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, το οποίο να καταγράφει την έναρξη της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
«Ο κ. Πατέρας στο υπόμνημά του εξέθεσε ότι η διερευνώμενη από τον κ. εισαγγελέα πράξη ανάγεται σε χρόνο μεταγενέστερο της δική του θητείας και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να λάβει θέση στο υπόμνημά του επί της ουσίας της κατηγορίας και ως προς τον τρόπο χειρισμού του αιτήματος του κ. ανακριτή από τον Οργανισμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο συνήγορός του, Άρης Τζανέτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραπτό υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα, ο κ. Πατέρας, που βρισκόταν στο «τιμόνι» του ΟΣΕ έως τον Μάρτιο 2023, επέρριψε ευθύνες στον δικαστικό λειτουργό, για τον οποίο είπε ότι δεν έστειλε αίτημα προς τον Εμπορικό αλλά προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και γι’ αυτόν τον λόγο δεν περιλαμβάνεται στο υλικό που του προσκομίστηκε το σχετικό βίντεο που καταγράφει την έναρξη της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Η εισαγγελική έρευνα για τη μη προσκόμιση του πολύ κρίσιμου βιντεοληπτικού υλικού, από το περιεχόμενο του οποίου εξαρτάται η πορεία της δικαστικής έρευνας και ο εν δυνάμει νέος κύκλος κατηγορουμένων, προέκυψε μετά την αποκάλυψη για την απουσία του υλικού από τη δικογραφία και την εισαγγελική παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία, μάλιστα, ζήτησε η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει τάχιστα, μέσα σε έναν μήνα και να ενημερώνεται για την πορεία αυτής.
Ως ελεγχόμενα πρόσωπα κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, και μια υπάλληλος του ΟΣΕ, αρμόδια για τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, κατά τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τερεζάκης επεσήμανε ότι την περίοδο αναζήτησης των βίντεο στην ηγεσία του ΟΣΕ βρισκόταν ο προκάτοχός του και γι’ αυτό εστάλη κλήση ως υπόπτου και στον κ. Πατέρα.
Το αλαλούμ με το υλικό
Με ανακριτική πράξη, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, λίγο διάστημα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ζήτησε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Το υλικό εστάλη σε ειδικό εργαστήριο της Αγγλίας προς επεξεργασία, καθώς κάθε 24ωρο περίπου πάνω στο γραμμένο υλικό των καμερών γράφεται καινούργιο, κατά συνέπεια χρειάζεται η ανάκτηση του παλαιότερου. Το φθινόπωρο του 2024, το υλικό επέστρεψε στην ανάκριση και όταν οι δικηγόροι συγγενών θυμάτων ζήτησαν αντίγραφα αυτού, βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς δεν ήταν από τη φόρτωση του εμπορικού τρένου αλλά από τον επιβατικό σταθμό.
Ετσι, ο ανακριτής, ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία, αναγκάστηκε να ζητήσει το σωστό υλικό, το οποίο και έστειλε προς επεξεργασία στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 15 cd τα 14 είχαν πάνω τους γραμμένες χιλιάδες ώρες υλικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακτηθεί το επίμαχο της 27ης Φεβρουαρίου 2023, ενώ το 15ο cd ήταν κατεστραμμένο και απλώς επισκευάστηκε.
Κανένα λαθρεμπόριο
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος συγγενών θυμάτων, Στέλιος Σούρλας, υποστηρίζει ότι ο εντοπισμός των περίπου 25.000 λίτρων ξυλολίου από τους ελεγκτές του τελωνείου Προμαχώνα, στις 18/1/2023 είναι αναρτημένος στη Διαύγεια. Η δική του έρευνα έφτασε μέχρι το σημείο που η κατασχεμένη ποσότητα εκπλειστηριάστηκε σε αγοραστή στα μέσα Φεβρουαρίου του ιδίου έτους και από εκεί, όπως υποστηρίζει, χάνονται τα ίχνη της τεράστιας ποσότητας του χημικού φορτίου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, αποδεικνύεται εγγράφως (σ.σ.: τα έγγραφα περιλαμβάνονται στη δικογραφία) ότι η εν λόγω κατασχεμένη ποσότητα ξυλολίου στα ελληνικά σύνορα, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, δημοπρατήθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ο οποίος νόμιμα παρασκευάζει διαλύτες, βερνίκια και πετρελαιοειδή και λόγω αυτής της νόμιμης δραστηριότητάς του δικαιούται να προμηθεύεται τέτοια προϊόντα. Στο πρακτικό παράδοσης των χημικών αναφέρεται ως ημερομηνία παράδοσης η 17η Φεβρουαρίου 2023, έναντι αντιτίμου 15.460 ευρώ. Οπως τονίζουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, τα εν λόγω αποδεικτικά έχουν περιληφθεί στην ογκώδη δικογραφία από τον Μάιο 2024. Επίσης, από την έρευνα των δικαστικών αρχών προέκυψε ότι από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 δεν κατασχέθηκε άλλο λαθραίο χημικό φορτίο στα σύνορα της χώρας.
«Όχι» σε διαχωρισμό της δικογραφίας
Στο μεταξύ, απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα του κατηγορούμενου για παράβαση καθήκοντος, Κωνσταντίνου Αγοραστού, για διαχωρισμό της δικογραφίας. Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, αφού μελέτησε τα στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην περιφερειάρχης Λάρισας, αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για διαχωρισμό της δικογραφίας για τους επτά κατηγορούμενους, στους οποίους αποδίδονται ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος για το «μπάζωμα» και στη συνέχεια για το «ξεμπάζωμα» του σημείου της πολύνεκρης τραγωδίας.
Ο κ. Αγοραστός στην αίτησή του επικαλούνταν τον κίνδυνο παραγραφής του αδικήματος, αν εκδικαστεί όλη η υπόθεση μαζί, αλλά οι εφέτες είχαν άλλη άποψη. Υπενθυμίζεται πως για το σκέλος της υπόθεσης ότι ο χώρος επιχωματώθηκε την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος και ακολούθως ξεμπαζώθηκε, κατηγορούνται επτά πρόσωπα. Ο κ. Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αγάπιος Χαρακόπουλος από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Λάρισας, ο πρώην Διοικητής Πυροσβεστικής Λάρισας και τρεις προανακριτικοί υπάλληλοι του Σώματος.