Εξήντα πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν και απαλλάχθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της «Εργάνης», καθώς αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.911.305 προσλήψεις, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 2.838.458. Αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2022 ήταν θετικό κατά 72.847 θέσεις εργασίας.

Οι 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος ενημερώθηκαν από την ΑΑΔΕ μέσω e-mail, ενώ εκατοντάδες έχουν υποβάλει ένσταση, καθώς, σύμφωνα με αυτές, τήρησαν τους όρους και αύξησαν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούχοι της εξαίρεσης είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους.

Συγκεκριμένα απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως και αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Οι στοχευόμενες κινήσεις φέρνουν αποτελέσματα, κάτι όμως που θα πρέπει να συνεχισθεί. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν και για το φετινό έτος.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει εκ νέου να αυξήσουν το προσωπικό τους για να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης αλλά και το πού βρίσκεται η εταιρεία. Εφόσον η επιχείρηση θέλει να ξανακερδίσει την απαλλαγή θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού.

Πάντως τα στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να γλιτώσουν το τρέχον έτος το τέλος επιτηδεύματος (δηλώσεις 2024). Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1.636.968 και οι αποχωρήσεις σε 1.332.050.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2023 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 304.918 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Εκτός από τις ανωτέρω περιπτώσεις, και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες εξαιρέθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος.