Σε περίπου 14.900 ανέρχονται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα μέσω του προγράμματος προπληρωμένων καρτών που χρηματοδοτεί η Κομισιόν και διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η παροχή σε χρήμα, είδος και στέγη διακόπτεται για τους κατόχους διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε στις 5 Μαρτίου.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι παροχές διακόπτονται 30 ημέρες μετά τη λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να καθοριστούν ειδικές διατάξεις για ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να παραταθεί η κάλυψή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 14.900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες λάμβαναν οικονομικό βοήθημα μέσω προπληρωμένων καρτών τον Ιανουάριο 2020, μέσω του προγράμματος «ESTIA», που διαχειρίζεται ο διεθνής οργανισμός. Συνολικά τον ίδιο μήνα την οικονομική βοήθεια έλαβαν 93.976 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 119 περιοχές της Ελλάδας. Το ύψος του επιδόματος ποικίλει από 90 ευρώ για ένα άτομο που διαμένει σε χώρο, όπου παρέχεται φαγητό, έως 550 ευρώ για μια οικογένεια των επτά ή περισσότερων ατόμων στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό.
Βάσει των στοιχείων του προγράμματος στέγασης «ΕSΤΙΑ», που παραθέτουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε διαμερισματικά καταλύματα 6.537 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, το 58% των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής. Το 94% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 76% ΑΦΜ, το 36% έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το 82% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η τροπολογία του υπουργείου ζητά από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από όλες τις δομές φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων.
Οι πόροι για το πρόγραμμα «ESTIA» προκύπτουν από χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι χρήματα αφαιρούμενα από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι κάτοχοι διεθνούς προστασίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν λάβει αριθμό ΑΜΚΑ, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τέλος δικαιούνται πρόσβαση στις γενικές διατάξεις κοινωνικής αλληλεγγύης, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Με την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε στις 5 Μαρτίου 2020, καθορίστηκε η διαδικασία εξόδου από προγράμματα φιλοξενίας, καθώς και η διακοπή παροχών σε είδος και σε χρήμα για όσους έχουν λάβει θετική απόφαση διεθνούς ή επικουρικής προστασίας.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι παροχές διακόπτονται, μετά από 30 ημέρες από την λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα -με Υπουργική Απόφαση- να καθοριστούν ειδικές διατάξεις για ευάλωτες
ομάδες, προκειμένου να παραταθεί η κάλυψη τους.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο διαχειρίζεται για λογαριασμό της χώρας μας η Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρείχε οικονομικό βοήθημα σε 14.900 άτομα που ήδη χαίρουν διεθνούς προστασίας για το μήνα Ιανουάριο.
Το ύψος του συγκεκριμένου επιδόματος ποικίλει από 90 έως 550 ευρώ ανάλογα με την εστία διαμονής και το μέγεθος της οικογένειας του εκάστοτε πρόσφυγα.
Παράλληλα, βάσει των στοιχείων του προγράμματος στέγασης (accommodation scheme) του «ΕSΤΙΑ» φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε διαμερισματικά καταλύματα 6.537 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, το 58% των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής. Ταυτόχρονα, η καταγραφή και εξοικείωση τους με κρατικές υπηρεσίες είναι ικανοποιητική, καθώς το 94% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 76% ΑΦΜ, το 36% έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και το 82% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα.
Επισημαίνεται ότι οι πόροι για το πρόγραμμα ESTIA προκύπτουν από
χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήματα αφαιρούμενα από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. (σημείωση: ο ΟΗΕ δεν χρηματοδοτεί το πρόγραμμα).
Οι ως άνω κάτοχοι προστασίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν λάβει, όπως προαναφέρθηκε, αριθμό ΑΜΚΑ.
Επιπλέον, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission-DG HOME), επίσης από τους πόρους που έχουν διατεθεί στη χώρα μας.
Τέλος, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται πρόσβαση στις γενικές διατάξεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.