Λήγουν σήμερα (30/9) οι προθεσμίες πληρωμής για φόρους αλλά και υποβολής αιτήσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε λιγότερο από 24 ώρες θα πρέπει να πληρωθούν η 3η δόση του φόρου εισοδήματος και οι δύο δόσεις για όσες επιχειρήσεις επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων. Παράλληλα, μέχρι σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Τελευταία ημέρα η σημερινή και για τις διορθώσεις στις δηλώσεις COVID που αφορούν στα ενοίκια που «κουρεύτηκαν» από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 όπως επίσης και η προθεσμία για κατάθεση e-δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων χωρίς την συνυποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Πιο συγκεκριμένα, για λίγες ώρες ακόμα υπάρχει περιθώριο ώστε :

·        οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τη 3η δόση του φόρου εισοδήματος,

·        επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών να υποβάλουν τα απαραίτητα  δικαιολογητικά για να επικυρώσουν το πιστωτικό υπόλοιπο που δικαιούνται και να το συμψηφίσουν με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

·        ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιούλιο, να υποβάλλουν τις δηλώσεις COVID στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.  Παράλληλα, μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις COVID για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις, είτε να κάνουν απλά διορθώσεις. Ειδικότερα, οι εκμισθωτές / υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις COVID ή / και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Δήλωση COVID μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση CΟVID για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

·        οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία να πληρώσουν τις 2 δόσεις, Αυγούστου  και Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων που έχασαν. Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη είναι οι φορολογούμενοι να έχουν χάσει τη ρύθμιση στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021, λόγω της πανδημίας και να έχουν πληγεί από την πανδημία.

·        οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση φόρου μεταβίβασης, χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.  Δηλαδή μέχρι και σήμερα οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται -μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty- χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών . Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.

Βέβαια επειδή ήδη η ΑΑΔΕ έχει ήδη προχωρήσει και στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να καταβάλλουν την πρώτη δόση, αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει τη δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς κυρώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr