Η κακοκαιρία στην Κρήτη έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες, σοβαρές ζημιές στις υποδομές και καταστροφές στις καλλιέργειες, με τα Ανώγεια να έχουν καλυφθεί από νερά και τους δρόμους στα Ζωνιανά να είναι απροσπέλαστοι.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, τόνοι πατάτας βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ συνολικά 101 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από επικίνδυνα σημεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές και αύριο, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, αναμένεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Ενδεικτικά της έντασης των φαινομένων είναι τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Στο Ξυλόσκαλο Χανίων, το ύψος της βροχής έφτασε τα 420 χιλιοστά, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 420 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν σε εξέλιξη μεγάλες επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν σήμερα τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική στις 13:20, από την έναρξη των φαινομένων την 1η Οκτωβρίου 2026 έως σήμερα, 4 Οκτωβρίου, στις 12:30, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 485 κλήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι δυνάμεις του προχώρησαν σε ενέργειες σε 204 περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

  • 96 αντλήσεις υδάτων
  • 101 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
  • 7 κοπές δέντρων

Στην Κρήτη αύριο κυβερνητικό κλιμάκιο

Διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στην Κρήτη αύριο το πρωί, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Στην αποστολή θα συμμετέχουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός. Μαζί τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, και ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.

Στην Περιφέρεια Κρήτης θα γίνει σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα εξεταστούν η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν, η καταγραφή των ζημιών και ο συντονισμός των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Έπειτα, τα μέλη του κλιμακίου θα επισκεφθούν τον Μυλοπόταμο, την Ιεράπετρα και το Οροπέδιο Λασιθίου, ώστε να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

Ζητούν άμεσες αποζημιώσεις

Η στήριξη των πληγέντων παραγωγών και η αποκατάσταση των καταστροφών απασχόλησαν την έκτακτη ανοικτή συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Σάββατο ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής και κάτοικοι.

Οι αγρότες διεκδικούν πλήρεις και άμεσες αποζημιώσεις, καθώς και οικονομική ενίσχυση μέσω De Minimis και ΕΛΓΑ. Ζητούν επίσης αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, αλλά και πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για όσους έχουν πληγεί. Παράλληλα, θεωρούν αναγκαία την άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και των αποστραγγιστικών υποδομών.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη ο καθαρισμός και η ενίσχυση καναλιών και ποταμών, καθώς και η επανεξέταση της λειτουργίας των θυροφραγμάτων, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων σε μελλοντικά αντίστοιχα φαινόμενα.

Νέα συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 17:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Η συνολική έκταση των ζημιών θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες. Η υποχώρηση των νερών θα επιτρέψει την αναλυτική καταγραφή των καταστροφών στις καλλιέργειες και στις υποδομές.

Κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη τα σχολεία σε Κουλούκωνα και Ζωνιανά

Δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτε οι παιδικοί σταθμοί, στις Δημοτικές Ενότητες Κουλούκωνα και Ζωνιανών του Δήμου Μυλοποτάμου.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Γιώργος Κλάδος, καθώς τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να δυσκολεύουν την καθημερινότητα στην περιοχή.

Η πρόσβαση σε οικισμούς και σχολικές μονάδες παραμένει δύσκολη, ενώ συνεχίζονται και τα προβλήματα στα δίκτυα υδροδότησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου υπογραμμίζει ότι προέχουν η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού, καθώς και η διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής.

Στη Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι δημοτικές υπηρεσίες συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Εφόσον προκύψει κάποια αλλαγή στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα εκδοθεί νέα ενημέρωση.