Ο Μεντβέντεφ στέλνει ακόμη ένα τελεσίγραφο, μια ισχυρή προειδοποίηση, προς το Κίεβο, λέγοντας ότι η σημερινή Ουκρανία έχει μία τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει υπό όρους την κρατική της υπόσταση.
Όμως, όπως είπε ο ίδιος, σε περίπτωση που το Κίεβο αρνηθεί την «αποδοχή ειρήνης» -εννοώντας τους όρους που θέτει το Κρεμλίνο για να μπει τέλος στον πόλεμο- «η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει το μονοπάτι της άνευ όρων παράδοσης, κάτι που στη χώρα μας το προτιμούν πολύ περισσότερο».
Επίσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύνταξη ενός μνημονίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, συνιστά μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι, παρά την ύπαρξη της ιδέας για κατάρτιση ενός τέτοιου εγγράφου, απαιτείται σημαντικός χρόνος για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να βρεθεί η κατάλληλη νομική μορφή.
Όπως σημείωσε, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί και η έλλειψη στην Ουκρανία εξουσιοδοτημένων προσώπων που να είναι σε θέση να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία.
Νέα επίθεση στην Ουκρανία και όροι για την ειρήνη
Παρότι, όπως ανέφερε, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί χωρίς προαπαιτούμενα, υποστηρίζει ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη «νέα πραγματικότητα επί του πεδίου».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες και αξιόπιστες διεθνείς νομικές εγγυήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και να αποφευχθεί η επανάληψή της.
Ο Μεντβέντεφ στάθηκε και στην ανάγκη να σταματήσει, όπως είπε, η διάβρωση των πολιτικών θεσμών στην Ουκρανία, η καταστολή του θρησκευτικού κλήρου και η απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για πολιτικοποίηση της θρησκευτικής ζωής και υποστήριξε ότι η επιστροφή στην ειρηνική συνύπαρξη απαιτεί την αποκατάσταση θρησκευτικών και κοινωνικών ισορροπιών.
Καχυποψία για τον ρόλο της Δύσης - Τι είπε για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ρόλο της Δύσης, εκφράζοντας έντονη καχυποψία απέναντι στις προθέσεις των δυτικών κρατών και στον πιθανό σχηματισμό ενός «συνασπισμού των προθύμων» που, κατά τον ίδιο, επιδιώκει να εγκαθιδρύσει καθεστώς κατοχής στα ουκρανικά εδάφη.
Προειδοποίησε πως η παρουσία τέτοιων δυνάμεων στην Ουκρανία θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως «στρατιωτική απειλή», επισημαίνοντας ότι θα αντιμετωπιστούν ως «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας–Ουάσινγκτον, ο Μεντβέντεφ επεσήμανε τη σημασία της μετάβασης από απλές πολιτικές επαφές σε ουσιαστικούς νομικούς μηχανισμούς συνεργασίας.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιδείξει διάθεση για επίλυση δύσκολων διεθνών συγκρούσεων – με κορυφαία, κατά τον ίδιο, αυτή της Ουκρανίας.
Κλείνοντας, εξαπέλυσε επίθεση κατά των δυτικών θεσμών, επικρίνοντας τις προσπάθειες απομόνωσης συγκεκριμένων χωρών και τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο χαρακτήρισε «όργανο νεοαποικιακής καταστολής».