Τα φώτα των προβολέων στρέφονται για τις επόμενες μέρες στην Πελοπόννησο, η οποία επενδύει συνεχώς στην προβολή και ανάδειξή της ως τουριστικού προορισμού. Αφορμή αποτελεί το συνέδριο TBEX Europe 2023, Peloponnese που αρχίζει στις 8 Μαΐου και κατά το οποίο, περισσότεροι από 330 ταξιδιωτικοί bloggers, δημοσιογράφοι και δημιουργοί περιεχομένου, θα συγκεντρωθούν στην Καλαμάτα όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες μέχρι τις 11 Μαΐου.
Για τις επόμενες τουλάχιστον 20 ημέρες, οι συμμετέχοντες θα διαχυθούν σε ολόκληρη την Πελοπόνησο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Είναι το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο που φιλοξενείται και αποτελεί μια εκδήλωση δικτύωσης για travel bloggers, δημοσιογράφους ταξιδιωτικού ρεπορτάζ και δημιουργούς περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα αποκλειστικά για τον τουρισμό. Στην ουσία, όλοι αυτοί που θα συναντηθούν εδώ, περισσότεροι από 330 εγγεγραμμένοι, έχουν στο διαδίκτυο πάνω από 300 εκατομμύρια ακολούθους», αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου.
Όπως επισημαίνει, ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων προέρχεται από Αμερική. Υπάρχουν όμως συμμετοχές και από Ευρώπη σε ποσοστό 35% και ένα 10% από Ασία, ενώ οι Έλληνες είναι περίπου 30 άτομα.
«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν είδαμε το συνέδριο στην Καταλονία, πέρσι, μετά την πανδημία. Είναι ένα συνέδριο που γίνεται τρεις φορές το χρόνο: ένα στην Ευρώπη, ένα στην Αμερική και ένα κάπου αλλού. Το διεκδικήσαμε και το πήραμε. Ο κύριος όγκος του αφορά τα ταξίδια εξοικείωσης σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Διεξάγεται στην πόλη της Καλαμάτας και συμπεριλαμβάνει δράσεις δικτύωσης και φεστιβάλ γαστρονομίας στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, για να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας τα τυποποιημένα, τις παραδοσιακές συνταγές μας και πιο σύγχρονες εκδοχές. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορευτικά σχήματα, παρουσία διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων. Θα παίξουν πολύ δυνατές διαδικτυακές εικόνες. Το αποχαιρετιστήριο πάρτι θα γίνει στη Βέργα της Καλαμάτας, στις παρυφές του Ταΰγετου, από όπου η θέα είναι πολύ εντυπωσιακή», περιγράφει η κ.Καλογεροπούλου.
Όπως υπογραμμίζει η ίδια, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια οργανωμένη προσπάθεια, με τόσους εταίρους του τουρισμού. Συμμετέχουν δήμοι, Περιφέρειες και ιδιώτες. Σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γιατι θέλουμε η Πελοπόννησος να προβληθεί ενιαία».
Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν b2b επαγγελματικές συναντήσεις για να παρουσιάσουν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς της αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και δήμοι) τον προορισμό τους, θα συζητηθούν όλα τα νέα του κλάδου, οι τάσεις και οι προοπτικές της τουριστικής αγοράς.
«Πρόκειται για μια πολύ στοχευμένη δράση, γιατί όσοι έρχονται στην Πελοπόννησο είναι στην πλειονότητά τους μεμονωμένοι και ανεξάρτητοι ταξιδιώτες, οι οποίοι επηρεάζονται κυρίως από το διαδίκτυο», υπογραμμίζει η κ. Καλογεροπούλου.
«Το συνέδριο αυτό είναι εθνικής σημασίας και προβάλλει όλη την Ελλάδα. Είναι γεγονός ωστόσο, ότι το μερίδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ΑΕΠ της χώρας είναι στο 2,6%, που είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει η Περιφέρειά μας. Διαθέτουμε το 50% των πιο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας Ολυμπίας, που όπως είπα, δεν μπορούμε να τη διαχωρίσουμε. Γι' αυτό γίνεται και η σύμπραξη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιατί μπορεί να χωριζόμαστε διοικητικά, αλλά το τουριστικό προϊόν είναι ενιαίο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέβηκε ο τουρισμός στην περιοχή μας αρκετά, καθώς θεωρήθηκε ασφαλής προορισμός - και από εδώ και μπρος, όλες αυτές οι παράμετροι θα λαμβάνονται υπόψη για τον σχεδιασμό ενός ταξιδιού. Εμείς συνεχίζουμε και με στοχευμένες δράσεις, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα, να προβάλλουμε τον προορισμό μας, αλλά παράλληλα να βελτιώνουμε τις υποδομές μας και την προσβασιμότητα», προσθέτει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
Το συνέδριο θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των δήμων Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Τρίπολης, Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης, Ελαφονήσου, Μονεμβασίας, Σπάρτης, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και Καλαβρύτων.
Για την όσο το δυνατόν αρτιότερη διοργάνωση, συνεργάζονται ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπως επίσης και οι κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, καθώς και ο κρατικός αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
Παράλληλα, ήδη υπάρχουν χορηγίες από περισσότερες από 40 ιδιωτικές επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο από τον τομέα του τουρισμού, όσο και από άλλους τομείς.