Την πεποίθησή του ότι ο Εβρος είναι απόλυτα οχυρωμένος απέναντι στις υβριδικές απειλές της Τουρκίας εξέφρασε ο Τάσος Δημοσχάκης. Μέσα από «tomanifesto» ο άλλοτε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και νυν βουλευτής αποκαλύπτει τι ανέφερε το σημείωμα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής για τις ανάγκες του Εβρου, ώστε να κλείσει και η τελευταία τρύπα που μπορεί να ψάχνουν οι Τούρκοι και οι λαθρέμποροι συνεργοί τους.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Είναι έτοιμος ο Εβρος να αντεπεξέλθει σε μία νέα πολιορκία από μετανάστες σπρωγμένους από τις τουρκικές δυνάμεις;

Η σημερινή κυβέρνηση εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης έναν πολυεπίπεδο σχεδιασμό προστασίας των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων μας. Τα επτά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού ενισχύθηκαν με 400 άτομα ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περιφερειακός διαγωνισμός που θα εντάξει επιπλέον 250 στελέχη σε αυτά. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, η Ελληνική Αστυνομία εφοδιάστηκε με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών κ.ά.). Κομβικό σημείο της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής αποτέλεσε ο Μάρτιος του 2020. Οταν η χώρα μας πέτυχε την πρώτη μεταπολεμική νίκη έναντι της γειτονικής χώρας, τον «πόνο» τον οποίο δεν ξεχνούν οι γείτονές μας.

 

Προχωρούν και η επέκταση του φράχτη και η αντιαρματική τάφρος στο Σουφλί;

Η δημιουργία του νέου αποτρεπτικού εμποδίου (φράχτη) στον Εβρο συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το πρώτο (2012) αποτρεπτικό εμπόδιο 12,5 χλμ. κατασκευάστηκε στην περιοχή Καστανιών-Ν. Βύσσας και προστέθηκαν άλλα 28 χλμ. στον Νότιο Εβρο επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη! Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη επέκτασης αυτού με επιπλέον 80 χλμ. με χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού χαρακτήρα του, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο. Το νέο αποτρεπτικό εμπόδιο αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους πέντε μέτρων, ενώ παράλληλα, ενισχύθηκε το υφιστάμενο με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων. Παράλληλα, προχωρούν εντατικά οι εργασίες κατασκευής της Αντιαρματικής Τάφρου στην περιοχή του Σουφλίου, συνολικού μήκους 135 χιλιομέτρων, πλάτους 32 μέτρων και βάθους 7 μέτρων! Επίσης αυτή θα εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Εβρο και τον κάθετο οδικό άξονα της Ν. Εγνατίας, προσεχώς και με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή που θα έχει ηλεκτροκίνηση, την εφικτή ευθυγράμμιση και θα εξασφαλίζει έτι περισσότερο την αντιπλημμυρική θωράκιση στη λεκάνη απορροής του Εβρου! Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Δόγματος Ασφάλειας και Αμυνας του νομού, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, είναι πολύ σημαντικό οχυρωματικό έργο για την αμυντική θωράκιση του Εβρου και της χώρας.

 

Τι αναφέρετε στο ενημερωτικό σημείωμα που δώσατε και στον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αλλά καταχωρίσατε και στα πρακτικά της Βουλής;

Η επίσκεψη της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας στον Εβρο (29/5) επικαιροποίησε το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτής, ενεχείρισα ενημερωτικό υπόμνημα με χρήσιμες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλει στην περαιτέρω ασφάλεια και άμυνα του Ν. Εβρου. Αντίγραφο αυτού κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής (31/5) κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια σε νόμο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα πρότεινα τεκμηριωμένα:

* Τη σύσταση δύο (2) Εποπτικών Υποδιευθύνσεων Συνοριακής Φύλαξης στον Β. και Ν. Εβρο καθώς και τη σύσταση δύο (2) Τμημάτων Καταπολέμησης Διασυνοριακού Εγκλήματος και Ναρκωτικών στις ως άνω περιοχές.

* Την αναβάθμιση υποδομών των ΤΣΦ και του Κ.Ε. Ν. Βύσσας του Ν. Εβρου με δαπάνες του ΥΜΑ, όπως συμφωνήθηκε στις γνωστές διαβουλεύσεις για το ΚΥΤ Φυλακίου.

* Την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη και αντίστοιχο στο Διδυμότειχο.

* Την έναρξη λειτουργίας του σκοπευτηρίου και γυμναστηρίου του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων (ΤΔΑ) Διδυμοτείχου και μετεξέλιξη της Σχολής σε Κέντρο Μετεκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Στελεχών της Frontex και της Europol.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επαφές σας με το υπουργείο Παιδείας για τις πανεπιστημιακές σχολές στον Εβρο;

Η κυβέρνησή μας, διά στόματος του υφυπουργού Αγγελου Συρίγου, ανακοίνωσε τη δημιουργία σχολής Ψυχολογίας στην πόλη του Διδυμοτείχου. Ηδη έχει χωροθετηθεί η νέα πανεπιστημιούπολη ενώ εκπονούνται οι σχετικές μελέτες. Η προσωπική επιδίωξή μου και αίτημα σε ανώτατο επίπεδο υπήρξε να καταστεί εφικτό η σχολή να ενταχθεί τον Σεπτέμβριο στο μηχανογραφικό της επόμενης εκπαιδευτικής χρονιάς 2022-23. Με την προοπτική να συσταθεί την επόμενη χρονιά (2023-24) το τμήμα Λογοθεραπείας, το οποίο μαζί με την υφιστάμενη Νοσηλευτική σχολή και τη σχολή Ψυχολογίας θα αποτελέσουν την 5η πανεπιστημιακή έδρα του ΔΠΘ με έδρα το Διδυμότειχο. Δυστυχώς η έλλειψη συναντίληψης, σε τοπικό επίπεδο κυρίως, δεν επέτρεψε αυτήν την εξέλιξη φέτος. Ωστόσο, είναι ένα όραμα που παραμένει ενεργό και αποτελεί δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης. Οσον αφορά τη Νοσηλευτική σχολή Διδυμοτείχου, είναι ταυτισμένη με τον Β. Εβρο, την τοπική κοινωνία, η δε λειτουργία της επί 17 έτη απόλυτα συνυφασμένη με το τοπικό Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Ορεστιάδας, του Σουφλίου και των Δικαίων – Τριγώνου. Διεκδικεί η πόλη την υπαγωγή αυτής στον γεωγραφικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό χώρο που είναι το ΔΠΘ και όχι στη Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου που άστοχα υπήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση!

 

Τι προβλέπει το πλάνο για τη συνεργασία μεταξύ Καλύμνου και Σαμοθράκης;

Το διήμερο ταξίδι (31/10/20-1/11/20) που πραγματοποίησα στην Κάλυμνο, μαζί με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Ν. Γαλατούμο, τον αντιδήμαρχο Γ. Γλήνια, παρουσία και του βουλευτού Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολα, σηματοδότησε νέες προοπτικές για το νησί της Νίκης, ξεκινώντας από την άμεση αδελφοποίηση των δύο νήσων του ΒΑ και ΝΑ Αιγαίου! Ο τοπικός δήμος, απλόχερα και άδολα, δωροδότησε την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Κάλυμνος, καθ’ όσον αποτελεί παγκόσμιο και ευρωπαϊκό καθιερωμένο προορισμό αναρριχητικού και καταδυτικού τουρισμού διάρκειας 10 μηνών κατ’ έτος με απίστευτα ωφελήματα. Η επικαιροποιημένη καινοτόμος πρόταση παραμένει ελπιδοφόρος, «ζωντανή» και επιβάλλεται οι κοινές προσπάθειες των θεσμικών παραγόντων, με την ενθάρρυνση των κατοίκων σε όλα τα επίπεδα, να αποδώσουν χάριν της προόδου και της ευημερίας του Εβρου και της Σαμοθράκης.

 

Το Σουφλί αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά παγκοσμίως. Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή;

Ο δήμος του ακριτικού Εβρου, το Σουφλί, επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα για την ανάπτυξη τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, ένα από τα 41 χωριά που επιλέχθηκαν μέσα από περισσότερες από 170 υποψηφιότητες. Για την επιλογή των ελληνικών φακέλων υποψηφιοτήτων, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη είχε συστήσει ειδική επιτροπή που αποφάσισε ομόφωνα να υποβληθούν οι υποψηφιότητες του Σουφλίου, της Δυτικής Σάμου και της Αλοννήσου. Η τελική επιλογή έγινε από τον ΠΟΤ και η βράβευση του Σουφλίου έγινε στις (2/12) στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού. Η σημαντική αυτή διάκριση ανοίγει πλέον τον δρόμο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Στόχος είναι να αναδειχθεί μία συνολική πρόταση απόδρασης στον Εβρο, ένα τουριστικό προϊόν ελκυστικό και πρωτόγνωρο.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”