Ο απολιτίκ λαϊκισμός είναι η νέα «ταυτότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει στο «Μανιφέστο» ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Β3 Νότιο Τομέα Αττικής Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος το μήνυμα των τελευταίων εκλογών.
Πώς ερμηνεύετε τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης; Θα επιβεβαιώσει η Νέα Δημοκρατία την κυριαρχία της στην κάλπη;
Από το παρελθόν ως επαγγελματίας αναλυτής και ερευνητής, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν αντιμετωπίζω τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο πρόβλεψης εκλογικού αποτελέσματος. Καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης –για τα μεγάλα θέματα και την επιρροή των κομμάτων–, σε καμία περίπτωση όμως δεν προδικάζουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό. Οπως, βέβαια, έχουμε δει να επιβεβαιώνονται οι τάσεις που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια μιας περιόδου. Η παράταξή μας οφείλει πάντα να είναι δίπλα στους πολίτες και μέσα στην κοινωνία, και ως κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα και να απαντά με θετικό πρόσημο στις προκλήσεις. Και αυτό κάνουμε προωθώντας μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, έχοντας ταυτόχρονα το θάρρος και το καθαρό μυαλό να διορθώνουμε τα λάθη και τις αστοχίες. Προχωράμε μπροστά με σταθερό χέρι στο τιμόνι για μια Ελλάδα με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον και ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να αλλάζει για να εγγυάται την ασφάλεια και τα δικαιώματα της κοινωνίας.
Σε τοποθέτησή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήσατε τον όρο «απολιτίκ λαϊκισμό». Συνιστά αυτός τη νέα όψη της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ο απολιτίκ λαϊκισμός είναι η νέα «ταυτότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί περαιτέρω, ο πολιτικός λόγος που εκπέμπει δεν είναι τεκμηριωμένος και δεν έχει σταθερά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, αλλά αυτές απαιτούν όραμα, σχέδιο και σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δράση. Αυτά δεν εκπέμπονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ναρκισσισμός δεν αποτελεί πολιτική πρόταση. Μπορεί να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, να κάνει κάποιους να κοιτάξουν με περιέργεια, άλλοι να νιώσουν γοητευμένοι, αλλά δεν συνιστά πολιτικό πλαίσιο με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Δεν είναι λύση για την Ελλάδα και αυτό είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος το μήνυμα των τελευταίων εκλογών και, αντί να εγκαταλείψει τις ακρότητες και τους παραλογισμούς του παρελθόντος, χτίζει έναν λαϊκισμό χωρίς σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό τον ονόμασα απολιτίκ.
Προ ημερών επισκεφθήκατε τη Γαλλία και τη Βρετανία, στο πλαίσιο περιοδείας σας για τις ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο. Ποια είναι η άποψη στους κύκλους των ομογενών μας για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα;
Οι ομογενείς μας ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και αγαπούν την πατρίδα. Ζητούν οι υπηρεσίες του κράτους μας και τα κόμματα να είναι πιο κοντά τους, για τις ανάγκες τους, για τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους Ελληνες που κρατούν ψηλά σε κάθε γωνιά της Γης τη σημαία και τον πολιτισμό μας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και είναι παντού. Και είναι πάντα ενεργοί, σε κάθε τομέα της οικονομίας, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα στις χώρες όπου ζουν, εργάζονται και δημιουργούν. Ειδικότερα για την επιστολική ψήφο θα ήθελα να σας πω ότι μετά την εγγραφή 50.000 συμπατριωτών μας για τις ευρωεκλογές, που είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη καμπάνια. Ωστε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και να ενισχυθούν έτσι οι δεσμοί τους με την πατρίδα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να νιώσουν ότι μπορούν και αυτοί να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας. Οτι ειλικρινά τους θέλουμε, θέλουμε τη δύναμή τους.
Μιλώντας για το μείζον θέμα του δημογραφικού, αναφερθήκατε σε «αξιοποίηση του παγκόσμιου Ελληνισμού». Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άξονες αυτής της πολιτικής;
Η αξιοποίηση του παγκόσμιου Ελληνισμού είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιρροής της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όχι για εγωιστικούς λόγους: γιατί η πατρίδα μας είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, δύναμη ασφάλειας και προόδου με βάση αξίες όπως η ελευθερία και η αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δείξουμε για την επιστροφή της γενιάς του brain drain, ώστε οι νέοι αυτοί να επιστρέψουν στην πατρίδα για να κάνουν τις οικογένειές τους. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει και η αξιοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού στον κρατικό μηχανισμό, παρέχοντάς τους ειδικά κίνητρα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Είναι προφανές ότι οι δημογραφικές τάσεις δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν μόνο με οικονομικά μέτρα. Θα χρειαστεί τεράστια αλλαγή κουλτούρας και επαναθεμελίωση στις νεότερες γενιές της αξίας της οικογένειας. Χρειάζεται να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και να κοιτάξουμε προς τους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ονειρεύονται την επιστροφή τους στη μητέρα πατρίδα.