Για ποσό-ρεκόρ 4 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιηθεί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, κάνει συνεχώς λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη «Ναυτεμπορική», εντός του μηνός θα υπάρξουν οι πρώτες προκηρύξεις του νέου νόμου και σταδιακά, μέσα στο επόμενο ενάμισι έτος, θα διατεθούν από το Δημόσιο ενισχύσεις σε επιχορηγήσεις και φορολογικές απαλλαγές άνω του 1 δισ. ευρώ.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Δανείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άλλα 500 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο DeLFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ άνω του ενός 1 δισ. ευρώ θα είναι η ιδιωτική συμμετοχή.
Στη συνέντευξή του ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που εστιάζει πρωτίστως στη μεταποίηση και στις παραμεθόριες περιοχές και αποκάλυψε ότι όσες επιχειρήσεις επενδύουν εντός Βιομηχανικών Περιοχών θα λαμβάνουν ενισχυμένα κίνητρα.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο υπουργός στην καλυτέρευση των διαδικασιών για την προώθηση των φακέλων για τα αναπτυξιακά σχέδια, κάτι που αποτελούσε χαίνουσα πληγή διαχρονικά: «Οι διαδικασίες θα εξελιχθούν με διαφάνεια, ταχύτητα και αξιοπιστία, και αυτό πιστεύω αποτελεί για όλους τους ενδιαφερόμενους ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο. Η Ελλάδα έχει μειώσει τη γραφειοκρατία ή ό,τι άλλους παράγοντες κρατούν μακριά την επενδυτική κοινότητα από τη χώρα.
»Άλλωστε υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία προσέλκυσης επενδύσεων στην πατρίδα μας, αλλά πιστεύω ότι και η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου θα συμβάλει περισσότερο σε αυτά. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι εργαζόμαστε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και μαζί και με άλλα υπουργεία για τη μείωση του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους κατά 25%. Δηλαδή έχουμε επισημάνει ζώνες λιμνάζουσας γραφειοκρατίας σε μια σειρά χώρους του επιχειρείν και εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή για να αφαιρούμε διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη».
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη και στις πρωτοβουλίες καθώς και στην υλοποίηση αναπτυξιακών υποδομών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Οι 6 καινοτομίες
Σύμφωνα με το πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι βασικές καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι:
-Δίκαιη γεωγραφική στόχευση, με προτεραιότητα σε παραμεθόριες περιοχές, νομούς με δημογραφική πίεση και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή στερούνται βασικών υποδομών.
-Απλοποίηση και διαφάνεια, αφού η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών, ενώ καθιερώνεται αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
-Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την εισαγωγή ειδικών καθεστώτων για μικρές και κοινωνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας ακόμη και μεμονωμένους επαγγελματίες της περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν τοπικά.
-Ψηφιακός και τεχνολογικός προσανατολισμός, με ειδική μέριμνα για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη συμμετοχή τους στη νέα εποχή.
-Στήριξη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, καθώς ο νόμος προβλέπει καθεστώτα που αφορούν τόσο τις μεγάλες επενδύσεις όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
-Διεύρυνση της χρηματοδότησης, με το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο να αυξάνεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μήνυμα που προωθεί ο κ. Θεοδωρικάκος συνοψίζεται ως εξής: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την πατρίδα από μια ισχυρή, πραγματικά ανταγωνιστική οικονομία. Είναι η απάντησή μας στις ανισότητες, στο δημογραφικό, στις προκλήσεις της νέας εποχής. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την κοινωνία».
Τέλος, πέρα της μόχλευσης των 4 δισ. στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει και τους ελέγχους που γίνονται για να διαπιστώσει ότι «για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 έχουν δοθεί χρήματα ως προκαταβολές για επενδύσεις, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ» κάνοντας λόγο για «480 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν περίπου 1.400 επενδυτικά σχέδια», τα οποία «θα κυνηγήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ για να γυρίσουν πίσω και να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς».
Σταθερά βήματα
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών με πόρους πάνω από 60 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντική μείωση της ανεργίας (από 18% στο 9%) και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, αναφέρει πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο επίπεδο που βρισκόταν κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως στόχος είναι οι ελληνικές εξαγωγές να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ, από 42% σήμερα. «Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι μια πρόκληση παραγωγικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Θέλουμε μεγάλες επιχειρήσεις που να μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε το ίδιο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι «στην Ελλάδα δεν παράγεται ούτε βίδα», ο κ. Θεοδωρικάκος αντιτείνει την ισχυρή παρουσία της σύγχρονης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τη βιομηχανία αλουμινίου που δημιουργεί ετήσιο πλεόνασμα ενός δισ. ευρώ για τη χώρα, την αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, που προσφέρει δουλειά σε 3.500 εργαζόμενους, αλλά και τον εξαγωγικό δυναμισμό της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.