Μία από τις νέες δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η ωρίμανση έργων του δημόσιου τομέα και η προκήρυξή τους σε διαγωνισμό. Το αντικείμενο αυτό έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF). Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης έκανε γνωστό ότι τα έργα που ωριμάζουν ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ. Κάποια από αυτά αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως το πρόγραμμα Anti Nero για τον καθαρισμό δασών, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών Δημόσιας Υγείας και των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας, η απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού από το ΟΑΚΑ και η βιώσιμη ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας.

Κίνηση με μήνυμα

Είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ και οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» προετοιμάζονται για την επόμενη φάση της αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. Και θα είναι η πρώτη ουσιαστικά απόπειρα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της
κεφαλαιαγοράς, επιδιώκοντας τις υπεραξίες από την εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ορόσημο στην ιστορία και το ρόλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η διάθεση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποτελέσει και τον οδηγό και για ανάλογες κινήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες το Ταμείο είναι μέτοχος. Ο στόχος για την εισαγωγή του 20% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην ελληνική κεφαλαιαγορά προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτή την περίοδο καταγράφονται οι κινήσεις που απομένουν να γίνουν, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη δημόσια προσφορά.

Αν όλα πάνε καλά, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει έσοδα τόσο από την εισαγωγή του 20% στο Χ.Α. αλλά και την πώληση του 10% στον έτερο μέτοχο, της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για ένα νέο σημαντικό βήμα της Ελλάδας που θα στείλει νέο σοβαρό θετικό μήνυμα στις αγορές.

Μέτοχοι του ΔΑΑ έως το 2046 –εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και το οποίο θα διατεθεί– είναι το Υπερταμείο (με 25%, το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance (26,7%) και Avi Alliance Capital (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).