Αντιμέτωπη με πενταετή ποινή φυλάκισης και στέρηση του εκλέγεσθαι, για εικονικές προσλήψεις συνεργατών της στο ευρωκοινοβούλιο, βρίσκεται η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική… στήνεται μπλόκο στη συμμετοχή της στις προεδρικές εκλογές το 2027. 

Η Λεπέν, ωστόσο, έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για δίκη με πολιτικά κίνητρα. Αυτή, εξάλλου, φαίνεται ότι είναι και η υπερασπιστική γραμμή που προκρίνει στην τακτική της, το επόμενο διάστημα. 

Η σχετική εισαγγελική πρόταση ήρθε στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης δίκης στην οποία η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού και άλλα 23 άτομα –μεταξύ των οποίων νυν και πρώην Γάλλοι νομοθέτες και ευρωβουλευτές, αλλά και ο ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν– κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν παράνομα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώνουν κοινοβουλευτικούς βοηθούς για εργασίες που αφορούσαν το κόμμα και όχι υποθέσεις της ΕΕ, κατά την περίοδο από το 2004 έως το 2016. Η Λεπέν και οι συγκατηγορούμενοί της έχουν όλοι αρνηθεί τις κατηγορίες. 

Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου του Παρισιού, ενώπιον του οποίου έχει οδηγηθεί η Λεπέν, ζήτησε την καταδίκη της σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή, τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια και την επιβολή οικονομικού προστίμου, ύψους 300.000 ευρώ. 

Εάν κριθεί ένοχη, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε εκλογές, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καθώς οι εισαγγελείς ζήτησαν να εκτελεστεί αμέσως η ποινή, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο που φέρεται να διαπράχθηκαν ορισμένα από τα αδικήματα κατείχε τη διπλή ιδιότητα της ευρωβουλευτή και της επικεφαλής του κόμματος. 

«Στόχος τους είναι να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφια το 2027 και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι τυφλός και κουφός», δήλωσε η Λεπέν. Ακολουθώντας τη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τη δίκη πολιτικά υποκινούμενη και κατηγόρησε τον επικεφαλής δικαστή για «μεροληπτική» στάση. 

Οπως σχολιάζει ο «Guardian», η δίκη αυτή ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες του κόμματος της Λεπέν να βελτιώσει την εικόνα του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2027, τις οποίες εκτιμάται ότι έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. 

Τα… μαγειρέματα 

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοιες αθέμιτες πρακτικές στα όργανα των Βρυξελλών. Πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ευρωβουλευτές του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος UKIP είχαν κατηγορηθεί για παρεμφερείς ατασθαλίες και τελικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Το 2023 η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και η ολλανδική ερευνητική ομάδα Follow the Money ανακάλυψαν, μετά από κοινή έρευνα, ότι 108 ευρωβουλευτές είχαν κληθεί να επιστρέψουν συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2019-2022, αντιμετωπίζοντας παρεμφερείς κατηγορίες για κατάχρηση κονδυλίων. 

Παράθυρο ανομίας ανοίγει η διάθεση ενός κονδυλίου «γενικών δαπανών» σε όλους τους ευρωβουλευτές, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως για τους φορολογούμενους. Πρόκειται για το μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ που κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει για έξοδα γραφείου στην εκλογική του περιφέρεια (ενοίκιο, προμήθειες πληροφορικής, γραφική ύλη), χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ή τιμολόγια. 

H ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, σχολίασε με καταγγελτικό τρόπο τη δίωξη της Μαρίν Λεπέν από τις γαλλικές Αρχές. «Πάλεψαν με νύχια και με δόντια εναντίον του Τραμπ, του Σαλβίνι και τώρα της Λεπέν. Οι ελίτ πάντα στέκονται απέναντι σε εκείνους που σηκώνουν ανάστημα, αγωνίζονται για το δίκαιο και την πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο «Χ». 

Αναβολή Σπαρτιατών 

Και ενώ η γαλλική Δικαιοσύνη βάζει στο σκαμνί την ηγέτιδα της ακροδεξιάς, στην Ελλάδα η δίκη σε βάρος 13 κατηγορουμένων για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος μέσω του κόμματος των Σπαρτιατών, αναβλήθηκε επ’ αόριστον με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρων τριών κατηγορούμενων. Πλέον και με βάση τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η υπόθεση είναι αρμοδιότητας του νεοσύστατου Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. 

Στο εδώλιο βρέθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης ως ηθικός αυτουργός σε εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, 11 πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος και ένας δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα ήταν οι δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκα, ο οποίος κατήγγειλε «Greek Mafia» και «Koza Nostra», καθώς όπως είχε πει, τελέστηκαν παρασκηνιακές πρακτικές παράνομου τύπου στο κόμμα του, με υπαινιγμούς για τον ρόλο του έγκλειστου πρωτοπαλίκαρου της Χρυσής Αυγής.